Президент ПАРЄ бідкався через відсутність у залі Росії та нарікав на деякі групи

 

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт наполягає на тому, що асамблея має зробити необхідне для повернення до пленарної зали представників Росії, які залишили ПАРЄ через санкції. Про це він заявив, відкриваючи осінню сесію ПАРЄ “Європейська правда“.

“Ви знаєте, що я вчинив кроки для відновлення стосунків з РФ. Я робив це відкрито, повідомляючи про це керівників груп. Я часто бачив, що деякі групи заважають діалогу, але ми маємо йти вперед. Виключення будь-кого з наших обговорень не допомагає на шляху до прогресу”, – зауважив він.

Аграмунт зауважив, що і надалі працюватиме над поверненням Росії, та закликав інших політиків підтримати його: “Ми домовилися, що керівники політичних груп обговорять цю ситуацію. Я хотів би, щоби ми всі обговорили це питання”.

Попри це, Аграмунт наголосив, що і надалі треба говорити про порушення з боку РФ. “Діалог не повинен підривати наші принципи”, – заявив він.

Водночас заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко у “Фейсбуці” розповіла, що під час сесії ПАРЄ Аграмонт публічно бідкався, що відсутність Росії в ПАРЄ не йде на користь ані РФ, ані ПАРЄ , ані іншим 46 країнам – учасникам асамблеї.

Зі слів Геращенко, Аграмонт робить якісь дивні натяки , що “деякі групи заважають веденню діалогу з РФ і що вони не повинні заважати веденню діалогу”

Також, на думку Аграмонта, “виключення когось з обговорення не допомагає, а навпаки, сприяє агресивній риториці, яку використовують популісти, націоналісти і ксенофоби”.

“Разом з тим він жодного разу не згадав Донбас, не вимовив такого слова як Донбас, навіть про відданість мінським угодам не гооврив, а якось обтєкаємо підсумував про те, що ” мета проведення діалогу між 47 країнами не повинна підривати наші цінності. Не можна міняти кордони і порушувати територіальну цілісність інших краін. Конфлікт в Украіні і незаконна анексія Криму неприпустимі””, – написала Геращенко.

“Соромно. І ми будемо протистояти спробам заговорити цінності РЄ і ПАРЄ . Не дамо забути європейським колегам, що РФ є країною, яка підтримує тероризм: в Сирії, на окупованому Донбасі, звідки збили М17. І яи можна вести діалог з пособниками терористів. Питання не до Аграмонта, з ним все зрозуміло. А до Асамблеї”, – наголосила вона.

Крім того Геращенко повідомила, що українська делегація звернулася до керівництва ЕНП, політичної групи, що делегувала Аграмонта на високу посаду, з проханням дати оцінку його позиції.

Читайте також:
Бюро ПАРЄ не підтримало зміну регламенту на догоду Росії

Якщо ПАРЄ визнає повноваження делегації РФ, Україна вживатиме радикальні кроки, – Клімкін

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна