Прокуратура повідомила про підозру 5 службовцям Міноборони за махінації із закупівлею бронежилетів

 

Головна військова прокуратура повідомила про підозру у вчиненні розтрати бюджетних коштів в особливо великих розмірах п’ятьом службовим особам Міністерства оборони України. Про це інформує прес-центр Генпрокуратури у п’ятницю, 9 вересня.

Досудовим розслідуванням встановлено, що кожен із підозрюваних, зловживаючи службовими обов’язками або внаслідок недбалого ставлення до військової служби, порушуючи вимоги Податкового кодексу України, у травні-жовтні 2014 року підписали ряд договорів на постачання бронежилетів і кулезахисних шоломів для потреб Збройних сил України та платіжних документів, у яких ціну поставленого речового майна було незаконно визначено з урахуванням податку на додану вартість.

Підписані документи стали підставою для незаконного перерахування комерційному підприємству з казначейського рахунку Міноборони бюджетних коштів на загальну суму 30,7 млн. грн.

Тривають слідчі дії, спрямовані на викриття і притягнення до кримінальної відповідальності всіх осіб, причетних до вчинення злочинів, та забезпечення відшкодування завданих матеріальних збитків.

На підставі зібраних доказів повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, у тому числі тяжких та особливо тяжких, передбачених ч. 5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 2 ст. 367 (службова недбалість), ч. 3 ст. 425 (недбале ставлення до військової служби) КК України, п’ятьом колишнім і нинішнім керівникам Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України.

У ГПУ зазначають, що санкції ч.5 ст.191, ч.2 ст.367 і ч.3 ст.425 КК України передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати посади на строк до трьох років та з конфіскацією майна, позбавлення волі на строк від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років, позбавлення волі на строк від 5 до 7 років відповідно.

ОНОВЛЕНО. Водночас радник міністра оборони Тетяна Доманова в ефірі телеканалу “112 Україна” заявила, що “на сьогодні ситуація виглядає абсурдною”, адже раніше закупівлі відбувалися в тієї ж фірми за тією ж схемою, і жодних претензій до посадовців не виникало.

“Провели закупівлю на кулезахисні шоломи та бронежилети. Ця закупівля була оголошена на товар з ПДВ. Пройшов тендер, визначили переможця, підписали договір. На той момент у Податковий та Митний кодекси були внесені зміни. Всі розуміли, що звільняється від оподаткування лише імпортована продукція. Та продукція, яка була закуплена на території України, підлягала оподаткуванню”, – зазначила радник міністра оборони.

За її словами, військова прокуратура розглядає, що Міністерство оборони України, закуповуючи захисні шоломи та бронежилети, заплатило зайві 30 млн грн. у вигляді податку на додану вартість.

“Оголошення підозри ще не означає, що їхня провина доведена. Це Олександр Інжиєвський (начальник департаменту держзакупівель і поставок Міноборони), це працівники фінансового відділу Департаменту державних закупівель”, – сказала Доманова про підозрюваних.

За її словами, зараз на цих осіб накладено домашній арешт.

Читайте також:
Військові довели, що депутат Соболєв брехав про “дірки навиліт”
у пластинах бронежилетів від МО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна