В ЗСУ незабаром офіційно запровадять військових капеланів. УПЦ МП – поза грою?

 

Найближчим часом в українському війську буде запроваджено інститут військового духовенства. Про це 18 серпня на брифінгу повідомив заступник директора – начальник відділу департаменту військової освіти, науки, соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони Олександр Щербінін.

“Ухвалено низку спільних важливих рішень щодо формату і перспектив військово-релігійних відносин, окреслено їх кінцеву мету – поетапне запровадження у Збройних силах України інституту військового духовенства (капеланства). На сьогодні вносяться останні корегування в нормативно-правову базу оборонного відомства, що дасть можливість найближчим часом запровадити інститут військового духовенства (капеланства)”, – цитує Щербініна прес-служба МОУ.

За його словами, станом на теперішній час триває остаточне узгодження із зацікавленими підрозділами питань щодо необхідної чисельності військових капеланів з урахуванням можливих фінансових витрат на ці заходи.

На посаду щодо координації діяльності військових капеланів планується призначити цивільну особу.

Представник департаменту військової освіти, науки, соціальної та гуманітарної політики МОУ також поінформував про проведення, за двосторонніми домовленостями, навчання у форматі 2-5-денних курсів зі священнослужителями, які відправлялися в район проведення антитерористичної операції на волонтерських засадах як військові капелани.

“Курс прослухали більше 600 священнослужителів Української православної церкви Київського патріархату, Української греко-католицької церкви, Союзу вільних церков християн євангельської віри України, Всеукраїнського союзу об’єднань євангельських християн-баптистів, Всеукраїнського союзу церков християн віри євангельської – п’ятидесятників”, – ідеться в повідомленні.

Таким чином, 600 – приблизна кількість капеланів у ЗСУ на даний час.
Привертає увагу, що в заходах не брали участь священнослужителі Української православної церкви Московського патріархату. Принаймні вони не згадані в переліку.

Олександр Щербінін нагадав, що Кабінетом Міністрів України ще 2 липні 2014 року прийнято рішення № 677-р про запровадження служби військового духовенства у ЗСУ, Національній гвардії та Державній прикордонній службі. На виконання цього розпорядження рішення було видано наказ Міністерства оборони України від 27 січня 2015 року № 40 “Про затвердження Положення про службу військового духовенства (капеланську службу) у Збройних силах України”, зареєстрований у Міністерстві юстиції 14 лютого 2015 року за № 161/26606.

Була створена Рада у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони. Затверджено Концепцію душпастирської опіки у ЗСУ, яка є перехідним документом від нештатної душпастирської опіки до повноцінного інституту військового духовенства.

Душпастирська опіка віруючих військовослужбовців здійснюється із залученням священнослужителів місцевих парафій у взаємодії з Радою у справах душпастирської опіки при МОУ.

Крім того, як розповів Олександр Щербінін, за сприяння Ради у справах душпастирської опіки щороку, починаючи з 1995-го, проводяться військові паломництва як в Україні, так і за її межами.

“Залучення Збройних сил України до проведення спільних з релігійними організаціями заходів дозволяє зміцнити довіру українського народу до армії та підняти престиж військової служби”, – підкреслив Щербінін.

Читайте також:
Папа Франциск благословив воїнів Українського війська

Порошенко назвав РФ “сатанинськими полчищами”
і висловився за капеланів та Помісну церкву

У Житомирі хресну ходу УПЦ МП не пустили в центр міста та до 95-ї бригади. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна