Стали відомі подробиці викрадення працівників НАБУ групою Суса та побиття прокурорів спецназом Бюро

 

12 серпня відбулося зіткнення між співробітниками Національного антикорупційного бюро та Генеральної прокуратури, в результаті якого працівники ГПУ незаконно затримали двох представників НАБУ, а троє прокурорів отримали легкі тілесні ушкодження. Про це повідомляє сайт “Цензор.нет”.

За даними видання, конфлікт стався у п’ятницю, 12 серпня. Підставою для нього стало розслідування, яке проводить НАБУ щодо департаменту з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури, в якому працює прокурор Дмитро Сус.

У будинку на вулиці Симона Петлюри, 7/9 у Києві оперативники НАБУ зняли конспіративну квартиру, де встановили стаціонарний контрольний пункт для спостереження.
12 серпня приблизно о 13:00 двоє співробітників департаменту оперативно-технічних заходів НАБУ біля дверей конспіративної квартири були захоплені групою співробітників правоохоронних органів. Захопленням керував сам Дмитро Сус, а виконавцями були кілька його підлеглих прокурорів та співробітники підрозділу Національної поліції із Тернопільської області.

За цими діями також спостерігали співробітники главку “К” Служби безпеки України, які, ймовірно, також брали пряму участь в цих подіях.

Читайте також:
Якби е-декларування запрацювало, слідчий ГПУ Сус міг би загриміти за ґрати

У двох затриманих оперативників НАБУ відібрали всі документи й речі. Потім група Суса спробувала увірватися на конспіративну квартиру, проте детектив НАБУ, який у ній перебував, двері не відкрив та негайно повідомив керівництву про напад на оперативників.
Група Суса вивезла двох оперативників НАБУ у приміщення Генеральної прокуратури, де їх замкнули в підвал і намагалися змусити говорити.

До квартирі на Симона Петлюри прибув підрозділ спецназу НАБУ, який розігнав групу Суса, щоб забезпечити виведення детектива разом із технікою. На одного з тих, хто намагався блокувати вихід детектива, надягли кайданки.
Генпрокуратура заявила, що троє співробітників отримали тілесні ушкодження.

При цьому двоє оперативників НАБУ не були звільнені – їх продовжували утримувати в будівлі Генпрокуратури.
Керівництво ГПУ підтверджувало, що ніяких звинувачень їм не пред’явлено, але співробітників НАБУ не відпускали. Більше того, чинилися спроби отримати від них потрібні групі Суса свідчення.

слідчий НАБУ в заручниках у ГПУ

посвідчення НАБУ

Керівництво НАБУ розцінило обстановку як взяття заручників, і спецназ НАБУ отримав команду приготуватися до штурму.

Лише в результаті прямих переговорів директора НАБУ Артема Ситника й генерального прокурора Юрія Луценка штурм будівлі Генпрокуратури не відбувся.

Співробітники Генпрокуратури звільнили захоплених ними оперативників НАБУ тільки о першій годині ночі 13 серпня. При цьому документи й особисті речі співробітникам НАБУ не повернули досі.

Відомо, що на момент інциденту директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник перебував на Балтиці і повинен був повернутися в Україну 13 серпня, а генеральний прокурор Юрій Луценко до 17 серпня перебуває в Ізраїлі. На середу, 17 серпня, запланована зустріч Луценка і Ситника.

Заступник начальника департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ Дмитро Сус у коментарі журналістам пояснив події 12 серпня так: “Це помста за те, що ми проводили обшук [в НАБУ] у рамках кримінального провадження щодо незаконного прослуховування працівниками НАБУ.
Сьогодні ми виявили за собою стеження. Обладнаний КП… Де працівники… де невідомі люди, скажемо, стежили за ними, знімали аудіо- та відеоінформацію. Ми запросили їх до нас у будівлю, де вони добровільно передали листочок, де було записано моє ім’я, і де вони представились працівниками НАБУ.
Працівники НАБУ зрозуміли, що їх працівників ми, ну… запросили до себе. Внаслідок цього вони запросили сюди спецназ НАБУ. Сюди прибуло 4-5 автомобілів з озброєними людьми які побили тут всіх, відео ми надамо обов’язково. Я так думаю, вони думали, що ми захопили їхніх людей, і намагалися їх відбити, хоча цих людей тут не було”.

гпу слежка набу сус

Прокурор Владимир Гуцуляк: “До мене застосували фізичну силу. Мене в присутності моїх підлеглих поставили на коліна обличчям до землі… Для того щоб вивести невстановлених людей, які проводили заходи. Якщо в рамках якогось завдання, рамках якогось провадження, які службові цілі вони переслідували – нам не повідомили. Для цього ми проводили відповідні заходи в межах правового поля. Якщо б нам довели, що вони працюють правомірно, зрозуміло, що ніяких претензій до них не має. Можливо, в моєму департаменті є якійсь корупціонер, якого треба викрити, я готовий у цьому допомогти. Але бити мене, бити працівників, це не та мета, з якою створювалося НАБУ, це не те, чим вони мають займатись. Це вже перебільшення того, що вони мають робити, це вже злочин”.

Журналіст “Цензора” Юрія Бутусов, зіставляючи заяви й факти, робить висновки:

  • Законні підстави для “прослушки” у співробітників НАБУ були, оперативні заходи здійснювалися з санкції суду. Повноваження для таких дій у НАБУ є.
  • Натомість у співробітників Генпрокуратури і поліції для затримання оперативників НАБУ не було законних підстав.
    У прокурора Суса немає ні повноважень, ні будь-яких правових підстав, щоб проводити затримання і обшук громадян без рішення суду, а також затримувати співробітників правоохоронних органів під час виконання службових обов’язків.
  • Також у співробітників Генпрокуратури не було законних підстав відбирати документи і особисті речі, а також силою доставити в будівлю Генпрокуратури співробітників НАБУ, утримувати там захоплених громадян протягом 12 годин. Це називається “захоплення заручників”.
  • Прокурор Сус відверто бреше в своїх заявах. Сус називає оперативників НАБУ “невідомі люди”. Але на фотографіях, які сама ГПУ виклала в інтернеті, демонструються посвідчення НАБУ.
    Також Сус бреше, коли називає захоплення співробітників правоохоронного органу під час виконання службових обов’язків “ми їх запросили їх в нашу будівлю”.
  • Спецназ НАБУ “намагався відбити” своїх співробітників абсолютно законно, тому що в його завдання та повноваження якраз і входить фізичний захист співробітників НАБУ при виконанні обов’язків.
  • Гуцуляк помиляється, що його не можна бити співробітникам НАБУ, в ході проведення антикорупційних розслідувань. По тих, хто викрадає людей, створює загрозу життю і здоров’ю громадян, співробітники правоохоронних органів можуть навіть стріляти.

“В історії України було чимало випадків, коли правоохоронні органи вступали в конфліктні ситуації між собою. Але ще ніколи це не робилося так демонстративно і з повною зневагою законів”, – наголошує Бутусов.

При цьому співробітники Генпрокуратури, а також інших правоохоронних органів (НПУ, СБУ), які брали участь в незаконному затриманні і викраденні оперативників НАБУ досі не затримані, а позиція самого Бюро з приводу інциденту досі не оприлюднена.

Ця безкарність створює передумови для подальших провокацій, мета яких – створити конфлікт між Луценком та керівництвом Блоку Порошенка з одного боку і Національним антикорупційного бюро та САП – з іншого, наголошує оглядач.

Ряд підрозділів генеральної прокуратури, які курирували й курирують заступники генпрокурора Столярчук, Севрук, колишній заступник генпрокурора Заліско, проходять у справах, пов’язаних з масштабними корупційними аферами. І в цих аферах – таких як незаконний видобуток піску, установка незаконних ігрових автоматів, крадіжка цукру з Аграрного фонду, незаконне видобування і збут бурштину тощо – деякі співробітники прокуратури виглядають не як співучасники, а як організатори злочинних угруповань, зазначає Бутусов.

Серйозні питання є і до діяльності прокурора Дмитра Суса та його департаменту по боротьбі з економічними злочинами, який називають “департамент Кононенка-Грановського”.

Журналіст констатує, що Столярчук і Севрук послідовно вибудовують конфліктний бар’єр між Луценком і Ситником, а прокурор Сус “зловив зірку” через часті тісну контакти з близькими до президента депутатами від БПП Ігорем Кононенком та Олександром Грановським.

“Наслідки війни між ГПУ і НАБУ будуть руйнівними не тільки для державних реформ, а й для дуже багатьох кар’єр”, – констатував Бутусов.

Як писала Новинарня, слідчий Дмитро Сус входить до департаменту ГПУ з розслідування злочинів щодо майна та державної служби, який називають “департаментом Кононенка-Грановського”.

Саме він веде справу щодо екс-заступника генпрокурора Віталія Каська та вночі перед театром Франка зачитував йому підозру у скоєнні злочину.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна