ГПУ з обшуком в НАБУ: “початок війни двох правоохоронних відомств”

 

Представники Генпрокуратури прийшли до офісу Національного антикорупційного бюро з обшуком.

“Вони прийшли і пред’явили судову ухвалу, в якій вказано, що підставою для обшуку є розслідування за фактом незаконного прослуховування НАБУ телефонних розмов фігурантів одного з кримінальних проваджень, яке розслідує Бюро”, – розповіла речниця НАБУ Дар’я Манжура “Українській правді”.

Провадження у справі про прослуховування було відкрито 22 квітня 2016 року.

“Прийшов особисто Дмитро Сус зі слідчо-оперативною групою”, – додала Манжура.

Дмитро Сус входить до департаменту ГПУ з розслідування злочинів щодо майна та державної служби, який називають “департаментом Кононенка-Грановського”.
Саме він веде справу щодо екс-заступника Генпрокурора Віталія Каська та вночі перед театром Франка зачитував йому підозру, нагадав у соцмережі народний депутат Сергій Лещенко.

Він назвав обшук “початком війни між двома правоохоронними органами”.

У свою чергу керівник ГО “Центр протидії корупції” Віталії Шабунін додав: “[Генпрокурор]  Юрій Луценко остаточно перетворює ГПУ в піар-агенцію, яка, як бачите, обслуговує не лише на його рейтинг, а й інтереси нового клану Порошенка”.

На сайті Генпрокуратури наразі немає повідомлень про обшук в НАБУ.

Як повідомляє канал “112”, у Генпрокуратурі заявляють, що слідчі ГПУ вилучили документи під час обшуку в НАБУ. натомість прес-служба Бюро наголошує, що обшук співробітники ГПУ так і не провели, документи не вилучалися.

У Національному антикорупційному бюро наразі не розцінюють спробу Генпрокуратури провести у відомстві обшук як тиск. Про це журналістам повідомила прес-секретар НАБУ Світлана Олефира.

“Ми зараз розглядаємо це в контексті того, що НАБУ поки чекає на розгляд Верховною Радою законопроекту, який надає дозвіл на автономне прослуховування, на автономне зняття інформації з каналів зв’язку. Чи може це бути тиском, ми говорити не можемо”, – заявила Олефіра.

Як відомо, НАБУ не має законного права прослуховувати телефонні розмови. Однак у Верховній Раді зареєстрований законопроект, який би дозволяв Бюро вести власну “прослушку”. “Антикорупційний” комітет ВР рекомендував його до схвалення.
Наразі НАБУ не має повноважень для здійснення  автономного прослуховування і користується потужностями СБУ.

 

 

“Представникам ГПУ були пред’явлені документи, що підтверджують законність дій НАБУ, і роз’яснено, що, згідно з чинним законодавством, НАБУ не має повноважень для здійснення автономного прослуховування і користується потужностями СБУ, тому факти, наведені в якості підстави для обшуку, так само як і відомості, внесені до ЄРДР у рамках даного провадження, не відповідають дійсності”, – йдеться в повідомленні Бюро за 14:30 п’ятниці, 5 серпня.

“Показово, що дане провадження було розпочато у квітні, одразу після того, як НАБУ ініціювало активне обговорення в публічній площині питання про надання Бюро прав для автономного прослуховування. Три місяці справа “пролежала на полиці”, і тепер, коли відповідний законопроект підготовлено, погоджено та винесено на розгляд Верховної Ради, слідчі прийшли до Національного бюро з обшуком. І ще один цікавий момент – стаття, за якою кваліфіковано дане кримінальне провадження, не відноситься до компетенції підрозділу, очолюваного паном Сусом”, – зазначив директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник.

Прес-служба НАБУ повідомила, що Бюро працює в штатному режимі.

Нагадаємо, протистояння між НАБУ й ГПУ почалося зі справи про незаконне збагачення військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика, якому детективи НАБУ вручили підозру, тоді як прокуратура залучила його до розслідування “справи Курченка”.

Читайте також:
Детективи НАБУ піймали посадовців на відмиванні 50 млн. гривень

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна