На Олімпіаді в Ріо команда Росії буде вдвічі меншою, ніж США

 

Особлива комісія (“трійка”) МОК допустила до участі в Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро 271 російського спортсмена, повідомляє агенція Reuters з посиленням на прес-службу організацію.
Для порівняння: на Олімпіаді-2012 у Лондоні чисельність команди РФ становила 436 осіб.

На Іграх-2016 збірна Росії буде вдвічі меншою за команду США, в якій 554 олімпійці; лише на 65 осіб більшою за українське представництво, на 29 – за польське.

Зазначається, що кожен із допущених на Ігри атлетів олімпійської команди Росії відповідає всім критеріям МОК, встановленим 24 липня.
Рішення прийнято після того, як кандидатури спортсменів були розглянуті відповідними міжнародними федераціями.

Відтак участь в Олімпіаді візьме близько 70 відсотків від заявки ОКР, яка не враховувала майже сотню легкоатлетів, “відчеплених” ще раніше.

Як повідомляв керівник ОКР Олександр Жуков, комісія МОК допустила до участі в Олімпіаді в повному складі команди Росії зі спортивної гімнастики, дзюдо, веслувального слалому, вісьмох (із 14) членів російської збірної з веслування на байдарках і каное. В академічному веслуванні – лише чотири спортсмени з 28, в плаванні – 31 з 35, в легкій атлетиці – 1 тощо.

При цьому щодо деяких спортсменів РФ офіційного рішення ще немає, попри те, що вони вже заселилися в Олімпійське селище.

Так, члени збірної Росії з велогонок Кирило Свєшніков, Дмитро Страхов і Дмитро Соколов відсторонені від участі в Іграх-2016 та виселені з Олімпійського селище. Про це повідомляє “Р-Спорт” з посиланням на прес-службу Федерації велосипедного спорту Росії.

Таким чином, збірна Росії не зможе виступити у командній гонці на треку в Ріо, якщо апеляція по справі відсторонених спортсменів не буде задоволена Спортивним арбітражним судом.
Судячи з усього, вони також фігурували в “списку Макларена” – комісії Всесвітнього антидопінгового агентства, яка робила висновки щодо масового вживання допінгу російськими спортсменами.

Читайте також:
За виключення Росії з Олімпіади та інших змагань виступили 19 країн

“Гамбургер без квасу”.
Від Олімпіади в Ріо можуть усунути всіх російських спортсменів, – ЗМІ

Як відомо, допінговий скандал за участю російської олімпійської збірної триває вже кілька місяців. Всесвітнє антидопінгове агентство (ВАДА) рекомендувало МОК повністю усунути російських спортсменів від участі в Олімпіаді. Заклику передувало оприлюднення результатів розслідування юриста Річарда Макларена, який довів, що державна влада Росії стимулювала спортсменів вживати допінг і приховувала ці дії. Зокрема в підміні сечі російських атлетів на зимовій Олімпіаді-2014 в Сочі була задіяна ФСБ.

Натомість 24 липня Міжнародний олімпійський комітет прийняв компромісне рішення. Відповідно до резолюції МОК, російські спортсмени, які хоч раз отримували санкції за допінг, не зможуть поїхати в Ріо, навіть якщо термін санкцій збіг. Проте спортивним федераціям дали право визначати, хто все-таки зможе виступити в Ріо.
Так, нікого із росіян вирішила не допускати в Ріо Міжнародна федерація важкої атлетики (IWF).

Допустити вирішили тих, хто проходив перевірку на допінг не в Росії, а за кордоном, і виявився “чистим” (окрім команди легкоатлетів, яку дискваліфікували повним складом).

Рішення МОК не усувати Росію від Олімпіади в Ріо взагалі підтримав президент НОК України Сергій Бубка.

Читайте також:
Провал до старту. Українські олімпійці стали на захист дискваліфікованих росіян в ефірі пропагандистського каналу РФ. ВІДЕО

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна