Біля Ради зібралися українські музиканти та активісти, яких хвилюють радіоквоти і доля Кіровограда

 

На площі перед Верховною Радою присутні дві групи прихильників перейменування Кіровограда, а також готується виступ українських гуртів на підтримку законопроекту щодо квотування для українських пісень на радіо, повідомляє “112 Україна“.

“Під ВР одразу декілька акцій. На 09:00 сюди прибули кіровоградці. Їхня акція присвячена перейменуванню їхнього міста. Одна частина з них виступає за назву “Кропивницький”, іншим до вподоби “Єлисаветград”. Одразу поруч монтують сцену, там сьогодні виступлять українські гурти. Вони хочуть підтримати законопроект, яким пропонується ввести квоти на українські пісні в ефірі радіомовлення. Цей законопроект № 3822 сьогодні розглянуть у парламенті, тільки-но розглянуть два ще дуже важливих законопроекти: це зміни до Конституції щодо реформи системи правосуддя, а також про судоустрій і статус суддів”, – розповіла кореспондент.

Читайте також:
Біля Ради проходить концерт на підтримку квот для україномовної музики

Профільний комітет Верховної Ради, всебічно обговоривши питання і врахувавши рекомендацію Українського інституту національної пам’яті, прийняв рішення рекомендувати Раді перейменувати Кіровоград в Інгульск.

Зазначимо, міський голова Кіровограда Андрій Райкович має намір проситиме спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана відтермінувати перейменування міста. За словами мера, більшість кіровоградців виступають проти перейменування обласного центру в Інгульск.

У Кіровограді були бурхливі дискусії щодо майбутнього перейменування обласного центру в рамках декомунізації. Найбільш гарячі суперечки викликали варіанти нової назви “Єлисаветград” (назва Кіровограда часів Російської імперії) та “Інгульск” (від річки Інгул, на якій стоїть місто).

Читайте також:
Володимир В’ятрович: На Дніпро згода вже є.
Щодо Кіровограда потрібна відвага. Інтерв’ю “
Новинарні

Предстоятель УАПЦ підтримав перейменування Кіровограда на Єлисавет

Концерт під стінами Верховної Ради є продовженням музичного марафону “Пісня – це зброя: підтримай №3822”. Таким чином українські артисти підтримують громадський законопроект про квоти україномовної музики в радіоефірі №3822 та висловлюють засудження альтернативному законопроектові, який минулого тижня винесли на розгляд лобісти проросійських медіа-груп. Участь у концерті беруть гурти “ДахаБраха”, “ГуляйГород”, “Мандри”, the Doox, Ейра, Solomia та інші.

Як повідомили Новинарні організатори акції, напередодні народний депутат Надія Савченко особисто підтримала українських артистів, що мітингували під ВР за встановлення квот за законопроектом №3822. Вийшовши до мітингувальників під час перерви, Савченко поспілкувалася з людьми, висловила їм свою підтримку, а також заспівала уривок з пісні гурту “Мандри” “Не спи моя рідна земля”.
“Коли ми навчимося слухати своє, тоді можна слухати і чуже. Хлопці, я вас підтримую”, – заявила нардеп активістам.

Нагадаємо, що прийняття даного законопроекту отримало широку підтримку громадськості: понад 260 українських виконавців та біля двох десятків громадських організацій звернулися до голів депутатських фракцій з проханням підтримати національну культуру.
Обговорення законопроекту №3822 тривало протягом півроку, і фінальна версія пропонує поетапне введення квот від 25% протягом першого року, 30% – протягом другого та 35% – починаючи з третього року вступу в дію закону №3822.

Водночас кілька днів тому група депутатів, що лобіюють інтереси проросійських медіа-холдингів, подала альтернативний законопроект №3822-1, який встановлює квоти для україномовного контенту лише формально. На відміну від громадського проекту, він пропонує настільки заплутану процедуру реалізації квот, що робить фактично неможливим контроль за виконанням закону та безліч схем для ухилення від його виконання.

На початку цього тижні на погоджувальній раді ВР спікер Андрій Парубій доручив профільному комітету доопрацювати та довести до спільного знаменника обидва проекти.

Читайте також:
“Мандри”, “Гайдамаки” та Mad Heads підтримали “квоти Кириленка”

Комітет ВР схвалив допрацьований законопроект про “квоти Кириленка”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна