За “квоти Кириленка” підписалися вже більше 240 діячів культури

 

Триває збір підписів діячів культури та мистецтва на підтримку законопроекту №3822, який передбачає квоти на україномовний контент в радіоефірі.
“Попри опір з боку представників радіоіндустрії, продюсерів, привілейованих зірок естради та медійного лобі у Верховній Раді, вже більше 240 діячів культури та мистецтва підтримали запровадження квоти”, – повідомили “Новинарні” в прес-службі ініціативи.

Нагадаємо, згідно з цим законопроектом, частка пісень українською мовою в радіоефірі має становити щонайменше 37,5%.

Музиканти висловлюють позицію щодо необхідності запровадження квоти. Серед них – Вадим Красноокий, фронтмен гурту Mad Heads: “Держава повинна формувати власний інформаційний і культурний простір”.

У свою чергу Ніна Гаранецька, вокалістка “ДахаБраха”, відзначає необхідність поширення українського музичного продукту та “підвищення впізнаваності української музики серед українців”.

Дані моніторингу руху “Простір свободи” підтверджують те, що україномовний контент, незважаючи на патріотичний настрій суспільства, у меншості.

Відповідно до даних моніторингу найрейтинговіших радіостанцій, частка пісень українською мовою у проміжок часу з 16:00 до 20:00 хоча й зросла на 2,7% у 2015 році порівняно з попередніми роками, однак становить лише 5% від усього музичного радіоконтенту. Тоді як частка російськомовних пісень у 2015 році становила 40,2%.

моніторинг радіостанцій - україномовна музика

Необхідність підтримати запровадження квоти лідер гурту “Гайдамаки” Олександр Ярмола пояснив так: “Це спричинить розвиток української музичної індустрії й створить незалежний державний ефірний простір”.

Деякі з культурних діячів вважають засилля іншомовного контенту в українському радіоефірі “експансією”.
“Те, що український музичний виконавець не може мати українського слухача, є вкрай небезпечною ситуацією для української культури. Те, що відбувається на українських комерційних радіостанціях, можна назвати культурною експансією Росії, отже є частиною дій по руйнуванню України як держави”, – каже Роман Кріль, фронтмен гурту “Очеретяний кіт”.

Нагадаємо, квоти на українську й україномовну музику в радіоефірі (так звані “квоти Кириленка” – за ім’ям віце-прем’єр-міністра) передбачені проектом закону №3822, який перебуває на розгляді в Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики.

Законопроект пропонує зокрема доповнити частину 1 статті 9 Закону України “Про телебачення та радіомовлення” таким абзацом:
“В музичних радіопрограмах і радіопередачах твори українських авторів і виконавців повинні становити не менше 50 відсотків загального щодобового обсягу мовлення, а частка пісень (словесно-музичний твір) державною мовою має становити не менше 75 відсотків від загального обсягу пісень українських авторів чи виконавців. Радіоорганізації мають забезпечувати дотримання такого співвідношення рівномірно протягом всього ефірного часу”.

Кириленко підкреслює: відповідно до закону 3822, загальна квота україномовних пісень на радіо становитиме 37,5% (три чверті від загального обсягу творів вітчизняних авторів і виконавців, який має складати половину музичного ефіру).

Читайте також:
“Мандри”, “Гайдамаки” та Mad Heads підтримали “квоти Кириленка”

 

Підтримати квоту з метою збільшення частки пісень українською мовою в радіоефірі можна за посиланням тут >>>>

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна