“Беркутів”, які в січні 2014 влаштували пастку Автомайдану, судять ті ж судді, що тоді кинули Автомайдан за ґрати

 

Євгенія Закревська
правозахисниця, адвокат Автомайдану

(FB)

У справі за обвинуваченням колишнього командира другої роти київського “Беркута” Анатолія Логвиненка (напад на жовтий автобус “автомайданівців” у Кріпосному провулку 23 січня 2014 року) сьогодні [під час судового засідання] прокурор заявив відвід судді Оболонського суду. Потерпілі – підтримали.

Причина відведення проста. Велика частина суддів цього суду, включаючи голову, в січні 2014 року розглядали клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою побитим “беркутівцями” та незаконно затриманим пасажирам цього автобуса.
В основу підозри були покладені сфальсифіковані рапорти ці ж “беркутів” і їх неправдиві свідчення.

Ідеться про підлеглих нинішнього підсудного. Нині – теж підозрюваних…

Судді Оболонського суду, включаючи голову, виявили (тоді, в січні 2014 року) приголомшливу одностайність і короткозорість – в обґрунтованості підозри ніхто не засумнівався, сліди побиття на затриманих нікого не збентежили, всіх взяли під варту.

Зараз розслідується кримінальне провадження за цим фактом за 375-ю статтею КК – винесення завідомо неправосудного судового рішення. Вироку, зрозуміло, там ще немає. Але хоч би суддівська “короткозорість” була явною, хоч “добросовісною” помилкою – довіри в тодішніх підозрюваних, а нині потерпілих, до цього суду немає.
Жодне рішення цього суду не буде сприйняте потерпілими і суспільством як справедливе. Незалежно навіть від реальної об’єктивності конкретного судді.
І це самодостатня причина для відводу суддів. На мою думку.

Навіть у мене після цієї “судної ночі”, після такої божевільної концентрації “справедливих” рішень на одиницю простору й часу, Оболонський суд ще довго буде асоціюватися з судилищем… і аж ніяк не з правосуддям…
Коли після годин розгляду майже всі судді одночасно зачитали свої ухвали, деякі – ховаючи очі, коли люди, котрі стільки часу стояли під судом, в розпачі почули один за одним результат…

Довідково
Під час Революції Гідності 23 січня 2014 року силовики влаштували пастку для “автомайданівців”, щоб їх затримати: запустили в інтернет інформацію про потребу в допомозі, зібрали велику частину активістів уночі в одному місці (біля лікарні), трощили машини, били людей, проводили арешти.
Таким чином викрали приблизно півтора десятка людей, зокрема пасажирів жовтого мікроавтобусу “Фолькваген”. У цей бус у Кріпосному провулку кинули вибухівку.
До затриманих застосовували тортури.

Згодом Оболонський райсуд визнав затриманих винними у “хуліганських діях відносно працівників влади, які здійснювали охорону громадського порядку”.
Більшості з побитих “автомайданівців” було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці. Серед арештованих був зокрема дідусь із Вінниччини – Микола Пасічник 1942 року народження.

Читайте також:
Командир “беркутів”, які вбивали людей на Майдані 18 лютого,
вимагає закриття справи проти нього

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.