Рада закликала міжнародну спільноту засудити РФ за етноцид кримських татар

 

Верховна Рада України закликала міжнародні організації засудити порушення Російською Федерацією прав і свобод кримськотатарського народу.
Про це йдеться у схваленому сьогодні зверненні ВР до Організації Об’єднаних Націй, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї ОБСЄ, світових лідерів та всіх членів міжнародного співтовариства щодо вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу та засудження порушень Росією прав і свобод кримськотатарського народу.

За постанову № 4476 авторства Сергі Висоцького (“Народний фронт”), яка містить це звернення, проголосували 240 із 315 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Рада заявляє, що системний тиск на кримськотатарський народ, репресії громадян України за національною ознакою, організація етнічно і політично вмотивованих переслідувань кримських татар, їхніх органів, таких як Меджліс кримськотатарського народу та Курултай, на тимчасово окупованій території України з боку державних органів Російської Федерації, починаючи з дати початку тимчасової окупації, є свідомою політикою етноциду кримськотатарського народу.

Парламент України вимагає від РФ негайно припинити політику, спрямовану на порушення прав людини і свобод громадянина в Криму як невід’ємній частині суверенної території України, зокрема прав кримських татар як корінного народу України.

ВР звертається до міжнародного співтовариства із закликом засудити дії окупаційної влади Російської Федерації, спрямовані на заборону Меджлісу кримськотатарського народу на території півострова, та закликає всіх світових лідерів та визнаних суспільних діячів докласти необхідних зусиль для захисту кримських татар від дискримінації та переслідувань з боку Російської Федерації.

Також народні депутати закликають міжнародну спільноту визнати депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу.

Парламент України звертається до всіх держав світу та міжнародних організацій та інституцій із закликом долучитися 18 травня, у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, до вшанування пам’яті невинних жертв злочинної депортації кримськотатарського народу, скоєної комуністичним тоталітарним режимом, а також жертв протиправних дій російської окупаційної влади.

ВР закликає міжнародну спільноту сприяти притягненню до відповідальності всіх винних в окупації та протиправній анексії Криму та в системних і широкомасштабних порушеннях прав людини на українській окупованій території.

Читайте також:
Поклонська пояснила масові затримання кримських татар “профілактикою” перед 9 травня

Окупаційний суд заборонив Меджліс кримських татар як “екстремістську” організацію

Надзвичайний Меджліс: реакція на заборону окупантами

У Раді Європи ухвалили різку резолюцію щодо порушення прав людини в окупованому Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна