Для голосування за Луценка-прокурора мобілізують відряджених та домовляються з Коломойським

 

Завтра, 12 травня, Верховна Рада, швидше за все, ухвалить зміни до закону щодо прокуратури та, можливо, призначить нового генерального прокурора – Юрія Луценка.

Для цього фракції коаліції активно мобілізують своїх депутатів. Джерела “Української правди” в парламенті повідомили, що депутатів коаліції терміново на четвер викликають до ВР, деяких відкликають із закордонних поїздок для результативного голосування.

Новий законопроект 4645, який дозволить лідеру фракції БПП Юрію Луценку очолити Генпрокуратуру без вищої юридичної освіти, був зареєстрований у ВР лише сьогодні, а його вже розглянув профільний Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, рекомендувавши парламенту підтримати законопроект за основу та в цілому.

При цьому депутатка від БПП Ірина Луценко пояснила брак голосів у Верховній Раді 10 травня за аналогічний законопроект №4469 не недієздатністю коаліції, а тим, що ряд депутатів, зокрема від БПП, просто не встигли повернутися з округів та відряджень.

Народний депутат із фракції “Самопоміч” Вікторія Войціцька у соцмережі висловила припущення: “Завтра будуть знову голосувати за законопроект “про своїх людей в прокуратурі”, і відразу після того – голосування за пана Луценка”.

За прогнозом Войціцької, голоси за обидва рішення дадуть всі депутати від групи “Відродження”, яка підконтрольна олігарху Ігорю Коломойському.

“Чому? Бо завтра, 12/05/16, – наглядова рада “Укрнафти”, де начебто планують благословити шахрайство в сумі 18 млрд. гривень! Будуть представники міноритарних акціонерів, включаючи і пана Коломойського. І найцікавіше! Засідання наглядової ради мало б відбутись о 14:00, але перенесли на 17:00. Напевно, до того часу в Україні вже буде новий Генпрокурор?” – припустила депутатка від “Самопомочі”.

Раніше Вікторія Войціцька написала у “Фейсбуці” та оголосила в сесійній залі ВР, що протягом 2015 року з компанії “Укрнафта” було штучно виведено 18 млрд. грн. (на користь міноритарних акціонерів) замість вчасної сплати податків.

Нагадаємо, новим законопроектом пропонується в законі “Про прокуратуру” передбачити, що на посаду генпрокурора може бути призначений громадянин України, який, зокрема, має вищу освіту та стаж роботи у сфері права або досвід роботи у законодавчому та/або правоохоронному органі не менше 5 років.
Чинним законодавством передбачено, що генпрокурор повинен мати вищу юридичну освіту; стаж роботи у сфері права не менш як 10 років.

Сам Юрій Луценко говорить, що йдеться “не про те, хто буде новим генпрокурором”, а про те, чи можливо реформувати “радянського монстра” Генпрокуратури, залучивши до її керівництва людей не з самої корумпованої системи.

Після того, Рада зібрала за відповідний закон лише 224 голоси, стало відомо, що робочий візит президента Петра Порошенка на антикорупційний форум до Великої Британії 11-12 травня скасовано “у зв’язку з ситуацією, що склалася довкола обрання нового генерального прокурора та несхваленням парламентом законів, необхідних для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом”.

Для участі в засіданні наглядової ради ПАТ “Укрнафта” очікується прибуття в Україну зі Швейцарії Ігоря Коломойського, який має вплив на парламентську групу “Відродження” й деяких інших депутатів ВР.

За деякими припущеннями, сьогоднішні обшуки в офісі “Укргазовидобування” пов’язані із впливом на депутатів із групи “Воля народу”.

У вівторок, 10 травня, групи “Відродження” та “Воля народу” вже голосували разом із коаліцією.

Читайте також:
Деканоїдзе: Крім поліції, потрібно реформувати суди і прокуратуру

Замах на Войціцьку: депутатці від “Самопомочі” виділять держохорону

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна