Копачі бурштину перешкоджають демаркації кордону з Білоруссю. ВІДЕО

 

Місцеві жителі Любешівського району на Волині – громадяни України – стають на заваді процесу демаркації державного кордону з Білоруссю, вступаючи в конфронтацію з білоруськими силовиками. Причиною цього, ймовірно, є бажання волинян зберегти доступ до Жировського каналу, щоб мати змогу мити в ньому добутий бурштин. Про це повідомила прес-служба Державної прикордонної служби України.

“На ділянці кордону в межах Ветлівської селищної ради Любешівського району Волинської області місцеві мешканці висловлюють незадоволення з приводу проведення демаркаційних робіт білоруською стороною. На їх думку, делімітація українсько-білоруського державного кордону була проведена не вірно. У зв’язку з цим білоруська сторона у лютому 2016 року була змушена призупинити інженерні роботи”, – ідеться в повідомленні ДПСУ.

За інформацією прикордонників, проблемною ділянкою став Жировський канал, який на цій ділянці проходить вздовж кордону та у відповідності до договору між країнами належить Республіці Білорусь.
На даний момент білоруська сторона не може відновити інженерні роботи, оскільки місцеві мешканці не дозволяють цього зробити. Така ситуація може призвести до зриву польових демаркаційних робіт на державному кордоні, що, в свою чергу, негативно вплине на двосторонні відносини України й Білорусі, зазначають у ДПСУ.

Спроби пояснити місцевим мешканцям абсурдність таких демаршів наразі результатів не дали.

“Зараз перевіряється інформація про те, що насправді причиною акцій місцевих мешканців є не захист державних інтересів, а можлива для регіону потреба – брати з каналу воду для миття бурштину”, – зазначено в повідомленні.

Як стало відомо “Новинарні”, ДПСУ зафіксувала на відео протести селян, в тому числі жінок, проти демаркації державного кордону за раніше домовленою лінією.
Із сюжету видно, що жителі села Вели вступають у конфронтацію з білоруськими прикордонниками на березі Жировського каналу. При цьому місцеві мешканці повідомляють, що звернулися з відповідним листом до керівництва держави і вимагають “призупинити роботи до з’ясування”.

Помічник командира білоруського прикордонного загону заявляє, що сторона РБ має необхідні дозволи української влади для демаркаційних робіт.
Але місцеві протестувальники перешкоджають роботі бульдозерів та екскаваторів. “Підписали – не підписали, всьо, ніхто не копає!” – каже один із чоловіків.

Державна прикордонна служба поінформувала про цю конфліктну ситуацію центральні органи виконавчої влади, а також правоохоронні органи та органи місцевого самоврядування і вживає усіх необхідних заходів задля дотримання режиму державного кордону й недопущення протиправних дій на даній ділянці, зазначили в ДПСУ.

Як відомо, лінія проходження державного кордону затверджена Договором між Україною і Республікою Білорусь про державний кордон, який набрав чинності 18 червня 2013 року – після ратифікації документу білоруською стороною. Україна ратифікувала його ще 18 липня 1997 року.

У 2013 році завершився процес делімітації (точне визначення кордону на карті шляхом переговорів) та розпочався процес демаркації українсько-білоруської ділянки державного кордону, тобто його позначення на місцевості.
Наразі 404 км кордону вже винесено на місцевість та визначено місця 977 прикордонних знаків.
Білоруською стороною вже встановлено 512 прикордонних знаків.

ОНОВЛЕНО. Як нагадали читачі Новинарні, село Ветли, де бурштинокопачі повстали проти демаркації кордону, відоме також тим, що це батьківщина Адама Мартинюка – одного з колишніх лідерів Компартії України та першого заступника голови Верховної Ради від КПУ.
У цьому селі в 2012 році побили активістів Громадянського руху “Відсіч” та журналістів, які приїхали агітувати проти Мартинюка в рамках кампанії “Помста за розкол країни”. А на виборах 2012 року Ветли дали 90% голосів за Компартію.

Читайте також:
Геращенко: У Білорусі – скандал через “чорні списки” ФСБ

Перші кроки спікера Парубія: охорона здоров’я, МВФ, бурштин, закон про вибори

Російські прикордонники розстріляли авто співвітчизника, який “ломився” в “ЛНР”

Нардепа з “Народного фронту” не пустили в Білорусь за вказівкою Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна