Саакашвілі: Одесити показали приклад толерантності й миру

 

Посилені заходи безпеки в Одесі виправдали себе – другі роковини трагічних подій, що сталися 2 травня 2014 року, минули фактично без ексцесів.

Одесити показали приклад толерантності, миру, організованості“, – заявив голова Одеської обласної держадміністрації Михеїл Саакашвілі увечері на брифінгу з цього приводу, подякувавши одеситам і правоохоронцям “за витримку та проявлений спокій”.

Саакашвілі також висловив переконання, що події 2 травня 2016 року “показали потенційним туристам та інвесторам: обстановка в Одесі спокійна і нормальна для відвідування міста”.

При цьому, зауважив Саакашвілі, було кілька спроб “розхитати своїми діями ситуацію у місті”, у тому числі “олігархами з Києва”, але їх було припинено.

Згаданими “олігархами з Києва” виявилися представники Опозиційного блоку на чолі з головою відповідної фракції у ВР Юрієм Бойком.

Як заявив один із них, Вадим Новінський, вони прилетіли в Одесу для того, щоб “узяти участь у панахиді за загиблими 2 травня 2014 року, яку проводить митрополит Агафангел у кафедральному соборі міста Одеси та побувати на Куликовому полі”.

Але активісти Автомайдану зібралися біля будівлі одеського аеропорту й заблокували “опоблоківців” – Бойка, Вадима Новінського, Євгена Бакуліна – всередині. У руках “автомайданівці” тримали прапори України і транспаранти з написами на кшталт “2 травня – день пам’яті жертв кремлівської пропаганди і русифікації”.

Зрештою “опоблоківцям” довелося, не виходячи з аеропорту, повернутися до свого чартерного літака й вилетіти назад у Київ. Як повідомляє “Думская”, серед них була також колишня депутатка Верховної Ради від Партії регіонів, народна артистка України Таїсія Повалій разом зі своїм чоловіком і продюсером Ігорем Ліхутою. Після перемоги Майдану і втечі Віктора Януковича Повалій та Ліхута переїхали в Росію, де нині переважно й мешкають.
Очевидно, співачка мала виступити на Куликовому полі разом із чинними нардепами від Опозиційного блоку.

Проукраїнська хода в Одесі 2 травня 2016

Проукраїнська хода в Одесі 2 травня 2016

Пізніше увечері патріотичні активісти відслужили панахиду за загиблими 2 травня – поблизу того місця, де два роки тому почалися масові заворушення з використанням вогнепальної зброї. Тоді, нагадаємо, провокації з боку проросійських сил призвели до загибелі спершу кількох “майданівців”, а потім – понад 30 їхніх опонентів, що згоріли у підпаленому Будинку профспілок на Куликовому полі.

“Станом на 16:00 на Куликовому полі затримано 5 людей, які намагались прорватися крізь очеплення правоохоронців. Деякі з них вигукували антиукраїнські лозунги”, – повідомив начальник відділу комунікації Нацполіції Одеси Андрій Костюк.

Оточене силовиками Куликове поле біля Будинку профспілок в Одесі

Оточене силовиками Куликове поле біля Будинку профспілок в Одесі

“На вулиці Дерибасівській затримано хлопця із вибуховим пристроєм, схожим на димову шашку. В районі Соборної площі між чотирма людьми виник конфлікт, усіх чотирьох доправили у відділок поліції. На вулиці Грецькій затримали двох хлопців із газовими балончиками”, – зазначив Костюк.

Окрім того затримано жінку, яка начебто роздавала листівки, та чоловіка з георгієвською стрічкою.

На сайті облуправління Нацполіції зазначено лише про 5 затриманих під час заходів в Одесі.

“Щодо всіх правопорушників складено адміністративні протоколи за ст. 178  (розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п’яному вигляді) Кодексу про адміністративні правопорушення”, – йдеться у повідомленні.

Як підсумувала під кінець дня голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе, правоохоронцям “у тісній співпраці на високому рівні з іншими силовими відомствами” вдалося не допустити провокацій та порушень громадського порядку.

Починаючи з ранку, на гарячу лінію 102 надійшло кілька дзвінків про замінування Куликового поля. Потім, під час патрулювання міста, поліція виявила в переході пакет із трьома гранатами.
У кількох громадян було конфісковано димову шашку, газовий балончик, георгіївські стрічки та листівки “провокаційного характеру”.

Деканоїдзе також наголосила,  що “у поліції немає розкоші вступати в політичні дискусії”, адже їхня головна задача – “не допустити провокацій”.

За словами глави Нацполіції, в наступні кілька днів усі заплановані в Одесі заходи також будуть “під особливою увагою поліції”.

“Як в Одесі, так і в інших містах – у поліції є достатньо сил і засобів, щоб не допустити порушення права українців на мирне життя”, – запевнила Деканоїдзе.

Як писала Новинарня, 2 травня порядок в Одесі забезпечували 3,5 тисячі силовиків, зокрема підрозділів Нацгвардії.

Саакашвілі: Путін готує провокації в Одесі 2 травня

В Одесі показали силу й заборонили провокативні акції на 2 травня

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна