Голландці на референдумі сказали категоричне “ні” асоціації з Україною. ОНОВЛЕНІ ДАНІ

 

Результати референдуму щодо угоди про асоціацію України з Євросоюзом, що відбувся сьогодні, 6 квітня, у Нідерландах, виявилися розгромними для України. Про це свідчать результати екзит-полу, оприлюднені після закриття виборчих дільниць, повідомляє “Європейська правда”.

Згідно з даними екзит-полу, оприлюдненого соціологічною компанією Ipsos одразу після голосування, проти асоціації з Україною проголосували 64% виборців, які взяли участь у референдумі. Позначку в графі “за” поставили всього лише 36%.

ОНОВЛЕНО. Вранці 7 квітня оприлюднено свіжі попередні дані. За інформацією NOS, 61,1% – проти, 38,1% – за.

Та головне, що в останні години голосування суттєво зросла явка виборців, яка зрештою сягнула 32,2%. Для того, аби референдум був визнаний результативним, потрібно було мінімум 30%.

Упродовж дня голландці не надто активно йшли на виборчі дільниці – станом на 16:00 явка становила трохи більше 15%, тож була надія, що референдум “не відбудеться”.

Представники опозиційної Соціалістичної партії, яка була серед ініціаторів цього референдуму, вже заявляють, що Угоду про асоціацію України з ЄС має бути скасовано.

“За значного розриву (голосів за та проти) і якщо явка перевищить 30%, єдиний вихід для уряду – скасувати  ратифікацію Угоди про асоціацію та поновити переговори щодо тексту Угоди про асоціацію”, – заявив журналістам у Гаазі один із лідерів кампанії проти Угоди, депутат парламенту Нідерландів від Соцпартії Гаррі ван Боммель.

Читайте також:
Референдум про асоціацію: Нідерланди “трясе” через українські офшори

Росія фінансово підігріває антиукраїнські настрої в Нідерландах – глава МЗС

Регіональний зріз. Незважаючи на те, що більшість виборців, які прийшли на дільниці в Нідерландах, голосували проти асоціації України та ЄС, в столиці країни – місті Амстердам – “за” проголосувало понад 52,5% (проти було 46%).

Загалом за асоціацію проголосували 22 із 390 муніципалітетів.
Найбільшу кількість голосів на підтримку Угоди дали мешканці таких муніципалітетів, як Вагенінген (62,4%), Розендаль (61,1%), Вліланд (57,9%), Утрехт (57,4%) та Харен (57,2%).

“Проти” найбільше голосували в муніципалітетах Урк (83,3%), Ніссевард (79,5%), Едам-Волендам (79,1%), Керкраде (78%) та Ландграаф (77,8%).

Як відзначає видання NOS, думки мешканців великих міст розділилися – в Амстердамі та Утрехті здебільшого голосували за асоціацію (52,5% та 57,4%), тоді як у Ротердамі та Гаазі – проти (64% та 58,9%).

Нагадаємо, голландський референдум щодо асоціації України і ЄС є консультативним. Остаточне рішення щодо асоціації має ухвалити парламент. І якби розрив між симпатиками та противниками Угоди був незначним, нідерландський парламент міг би спокійно вдруге підтвердити її ратифікацію.
Проте на такий значний розрив голландські політики навряд чи зможуть не зважати, тим паче, що наступного року в країні відбудуться парламентські вибори.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, який агітував голосувати “за”, після оголошення екзит-полів сказав в інтерв’ю голландському телеканалу NOS: “Якщо референдум буде чинним, ратифікація угоди не може просто продовжуватись”.
Рютте підкреслив, що поки результат невідомий, але якщо явка буде достатньою, це голосування матиме наслідки.
Прем’єр-міністр відзначив, що в такому разі почнеться обговорення в уряді з представниками парламенту та ЄС. ” Нам потрібен буде час. Це питання тижнів”, – сказав він.

Хай там як, останнє слово буде за урядом Нідерландів, пояснюють в українському МЗС.

“Саме уряд має оголосити, що він планує робити з результатами, отриманими на референдумі. Не треба робити 6-го ввечері або 7-го вранці висновки про те, що все пропало, все скінчилося і угоду про асоціацію вбили в Нідерландах. Це не буде кінцем, рухаємося далі”, – сказав посол МЗС з особливих доручень Дмитро Кулеба.

Крім того, угода про асоціацію з Україною ратифікована Європарламентом, і вона виконується. Тож навіть у разі денонсації асоціації з Україною Нідерландами вона залишиться чинною для решти ЄС.

Тому результати референдуму можуть вплинути на міжнародний імідж України і спричинять чергову внутрішньоєвропейську дискусію, але не торкнуться практичних аспектів асоціації.

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер раніше заявляв, що “якщо голландці скажуть “ні”, це відкриє двері для великої континентальної кризи. Росія пожне плоди легкої перемоги”.
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте підкреслював, що цей референдум не зупинить євроінтеграцію України, проте уряд Нідерландів має взяти до уваги і врахувати результати цього референдуму.

Його проведення регулювалося нещодавно прийнятим голландським законом про консультативний референдум, згідно з яким громадяни можуть вимагати організації такого референдуму за прийнятими законами або угодами.

При цьому Нідерланди завершили ратифікацію Угоди про асоціацію України з ЄС ще в липні 2015 року.

Експерти й аналітики неодноразово заявляли, що насправді головна проблема не в Україні – вона просто потрапила “під гарячу руку” євроскептиків, які критикують ініціативи Брюсселя. Хоча до підтримки ініціаторів референдуму активно долучилася Росія.

При цьому уряд Нідерландів, які у першому півріччі 2016 року головують в Євросоюзі, був зацікавлений у позитивному результаті референдуму. Прем’єр-міністр країни Марк Рютте на виборчій дільниці не приховував, що проголосував “за”.

Уряд Нідерландів має надати пропозиції реагування на негативні результати референдуму щодо Угоди про асоціації Україна-ЄС – про це заявив голова фракції Європейської народної партії в Європарламенті Манфред Вебер в інтерв’ю Deutschlandfunk.
“Популісти у Нідерландах зіграли свою гру. Результати референдуму треба прийняти серйозно. Тепер прем’єр-міністр Марк Рютте повинен зробити конкретні пропозиції про те, які він буде реагувати”, – сказав Вебер.
На його думку, результати референдуму також свідчать про поразку голландського уряду, а Рютте мав би спитати себе, чому не переконав громадян своєї країни.

Читайте також:
Відео з “погрозами Азова” голландцям створила “фабрика тролів” у Росії

МЗС попереджає про хвилю фейків і провокацій проти України
перед референдумом у Нідерландах

За підсумками голосування нідерладська Народна партія за свободу і демократію заявила, що ініціює скасування консультативних референдумів.

У заяві, поширеній прес-службою партії, сказано, що низька явка та інертність голландців свідчить проти запровадженої торік практики референдумів.

“Голландський парламент зробив величезну помилку, допустивши введення референдуму”, – наголошується в заяві.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна