Референдум про асоціацію: Нідерланди “трясе” через українські офшори

 

Напередодні голосування на референдумі про асоціацію з Україною “Нідерланди трясе другий день, а історія з офшором Порошенка – головна тема в медіа напередодні референдуму”. Про це у “Фейсбуці” повідомив народний депутат від БПП Сергій Лещенко, який зараз перебуває в Голландії.

“В ефірі голландського радіо я, навпаки, пояснюю, що референдум не повинен бути заручником останніх публікацій – тому що йдеться про європейський вибір всього українського народу… Вчора до пізнього вечора проводив зустріч в турецькій громаді Амстердама, до цього брав участь в агітаційному турі партії D66 (…) опонував міністру закордонних справ Голландії Берту Кундерсу на дебатах в De Balie.
Але всі ці аргументи губляться, коли голландські газети тиражами в сотні тисяч примірників поруч публікують фотографії Порошенка й Путіна під шапкою #PanamaPapers”, – написав Лещенко.

Самые влиятельные газеты Голландии. Офшорный скандал разрушает доверие к Украине в Нидерландах

Опубліковано Сергієм Лещенком 4 квітня 2016 р.

 

Нагадаємо, 3 квітня ЗМІ опублікували велике розслідування, що розкриває причетність багатьох світових лідерів, політиків і відомих людей різних професій до приховування своїх активів в офшорних компаніях Панами. Серед них, крім інших, виявився Петро Порошенко, який після обрання на президентство обіцяв продати корпорацію “Рошен”. При цьому юристи Порошенка повідомили, що корпорація платить усі податки в Україні, а реєстрація офшору “в іноземній юрисдикції було єдиним можливим шляхом для передачі активів в управління авторитетній міжнародній трастовій структурі” перед продажем “Рошену”.

Як відомо, в Нідерландах 6 квітня відбудеться консультативний референдум щодо асоціації України і Європейського Союзу. Його проведення регулюється нещодавно прийнятим голландським законом про консультативний референдум, згідно з яким громадяни можуть вимагати організації такого референдуму за прийнятими законами або угодами.

Нідерланди у липні 2015 року завершили ратифікацію Угоди про асоціацію України з ЄС, однак це не завадило винести це питання на плебісцит.
На голосування виноситься питання: ви “за” чи “проти” ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС?
Проведення плебісциту фінансується урядом Нідерландів, на його організацію передбачено 30 млн. євро.

Активна агітація почалася за кілька тижнів до референдуму. До процесу агутування “за” долучилися українці в Голландії, урядовці та користувачі соцмереж. Пропагандистські зусилля противників асоціації підтримує Росія.

Читайте також:
Відео з “погрозами Азова” голландцям створила “фабрика тролів” у Росії

МЗС попереджає про хвилю фейків і провокацій проти України
перед референдумом у Нідерландах

Існує кілька варіантів розвитку ситуації після референдуму.

Він може бути визнаний недійсним, якщо явка виборців менше 30%. При цьому соціологи прогнозують явку більш ніж 40%. Певну перевагу мають противники асоціації.

Якщо громадяни Нідерландів висловляться за асоціацію з Україною, вона набере чинності.

У разі, якщо голландці проголосують проти асоціації, все одно має визначатися парламент країни. “Як відомо, референдум є консультативним. Тому за невеликого відриву та невисокої явки нідерландський уряд і парламент будуть здатні вдруге підтвердити ратифікацію Угоди”, – зазначає “Європейська правда”.
Навіть у разі денонсації асоціації з Україною Нідерландами вона залишиться дійсною для решти ЄС.

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер раніше заявляв, що якщо голландці скажуть “ні”, це відкриє двері для великої континентальної кризи. Росія пожне плоди легкої перемоги”.
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте підкреслював, що цей референдум не зупинить євроінтеграцію України, проте уряд Нідерландів має взяти до уваги і врахувати результати цього референдуму.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна