МЗС попереджає про хвилю фейків і провокацій проти України перед референдумом у Нідерландах

Міністерство закордонних справ прогнозує збільшення кількості інформаційних провокацій проти України. Про це під час прес-брифінгу в Українському кризовому-медіа центрі розповів посол МЗС з особливих доручень Дмитро Кулеба, коментуючи, зокрема, поширення від імені полку “Азов” фальшивого відеоролика із закликом до терористичної атаки на Нідерланди.

Не вірте фейкам і перевіряйте інформацію

За словами Кулеби, піку інформаційних атак і провокацій проти нашої держави в МЗС очікують в останні два тижні перед проведенням у Нідерландах загальнонаціонального референдуму щодо Угоди про асоціацію України з Євросоюзом. Референдум заплановано на 6 квітня.

У зв’язку з цим дипломат закликав до максимальної пильності й критичності в оцінках повідомлень, що з’являються в інформаційному просторі.

“Ми закликаємо громадянське суспільство, активістів та всіх, хто стежить за цією темою, допомагати нам виявляти такі фейки та гасити пожежі. А також у виготовлені та розповсюджені проукраїнського контенту, який допоможе голландцям краще зрозуміти, що таке Україна, чого ми прагнемо і чому Угода про Асоціацію робить Європу сильнішою”, – наголосив Кулеба.

Він також зазначив, що інформаційну кампанію проти України підтримують “проросійські громадяни та структури”. Саме від них, а також від підбурюваних ними “затятих євроскептиків” і походить ініціатива проведення в Нідерландах референдуму щодо української Угоди про асоціацію.

“Це не референдум проти України: він направлений проти Євросоюзу та його інституцій. Із цією метою ініціатори референдуму будуть активно розкручувати дві тези – війна та корупція в Україні, з якою ЄС підписав Угоду про Асоціацію”, – зазначив посол МЗС з особливих доручень.

В піку російським пропагандистам: промо-кампанія України

При цьому Кулеба наголосив, що в Нідерландах Київ також має друзів та прихильників, які допоможуть нам будувати кампанію на підтримку євроінтеграції України. Більшість акцій у рамках цієї кампанії відбуватимуться “по неурядовій лінії” – в такий спосіб планують досягти кращого сприйняття серед голландської аудиторії.

За словами Кулеби, у промоції України буде задіяно соціальні мережі, візуальний контент, зокрема бігборди, культурні та інформаційні заходи. А також “міжлюдські контакти із залученням лідерів думок, зірок шоу-бізу”.

Зі свого боку, уряд Нідерландів також планує провести кампанію на підтримку України, про що раніше заявляв голландський прем’єр-міністр Марк Рютте.

Чи загрожує Угоді про асоціацію України з ЄС голландський референдум

На референдум у Нідерландах 6 квітня буде винесено питання: “Виступаєте ви за чи проти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС?”
У тому разі, якщо більшість громадян проголосує “за”, Угода просто набере чинності. Якщо ж більшість висловиться “проти”, парламенту, швидше за все, доведеться її переглянути.

Це не означає “скасувати” взагалі. Але щонайменше певні зміни в цей документ у разі перегляду буде внесено. Нагадаємо, для імплементації Угоди про асоціацію її мають схвалити всі держави-члени ЄС.

Де-юре, рішення голландського референдуму не є обов’язковим до виконання. Проте обізнані з місцевими реаліями експерти зазначають: якщо громадяни проголосують за перегляд підписання Нідерландами Угоди про асоціацію України з ЄС, її має бути винесено на повторний розгляд парламентом країни.

З одного боку, Нідерланди зараз головують в ЄС, тому “завалити” процес асоціації для них украй небажано.
З другого боку, голландські політики не зможуть проігнорувати результат референдуму, якщо він буде негативним щодо України.

Передусім, це перший такий референдум у країні. І від його результатів а наслідків залежить ефективність всенародного плебісциту як інструменту реалізації внутрішньої політики.

А головне, що наступного року в Нідерландах відбудуться парламентські вибори. В таких умовах зневажати думку електорату можуть лише політики-камікадзе.

МВС: фейкове відео “Азову” поширили з території Росії

Як повідомляла “Новинарня”, увечері 18 січня в інтернеті з’явилося відео, на якому люди в масках, що вдають із себе бійців полку Нацгвардії “Азов”, погрожують “діяти на території Нідерландів” та знищувати голландців, якщо нідерландський уряд протягом місяця не підпише угоду про асоціацію України та ЄС.

Сам полк “Азов” на офіційному сайті та на Youtube-каналі спростував свою причетність до цього відеоролика й звинуватив у його виробництві російських пропагандистів.

Згодом Міністерство внутрішніх справ України поширило заяву про результати попередньої перевірки департаментом кіберполіції походження провокаційного відео.

“За попередніми результатами цієї перевірки, розповсюдження ролика здійснювалося з території Російської Федерації з допомогою облікових записів, створених за дуже короткий час до появи самого відео”, – йдеться в заяві.

Сьогодні, 19 січня, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, народний депутат і перший командир полку Нацгвардії “Азов” Андрій Білецький зустрілися із послом Нідерландів в України Кейсом Кломпенхаувером і пояснили йому ситуацію.

Тим часом, як повідомляє “Європейська правда”, у Нідерландах депутати партії D66 звернулися до голландського МЗС із запитом, в якому просять роз’яснити, чи існують ознаки впливу Росії на майбутній референдум щодо Угоди про асоціацію ЄС з Україною.

Запит голландських депутатів пов’язаний зі статтею в британському виданні The Telegraph, в якій повідомляється про розслідування США у зв’язку з можливим впливом Росії на європейські партії.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна