Єдиний підозрюваний у справі видачі зброї “тітушкам” для розгону Майдану може втекти

 

У ніч на 27 березня з-під варти можуть звільнити Ростислава Загородного – єдиного затриманого підозрюваного у справі незаконної передачі зброї зі складів МВС “тітушкам” для силового розгону Майдану. Про це повідомляє Адвокатська дорадча група.

Як зазначається в повідомленні, Апеляційний суд Києва навмисно затягував справу і майже три місяці визначав її підсудність. Активісти докладно розписали технологію, яку застосовують для звільнення Заворотного.

“Отже, як діє система: 21 січня 2016 року до Святошинського районного суду Києва управлінням спецрозслідування головного слідчого управління ГПУ спрямовано обвинувальний акт у кримінальному провадженні, в якому працівники УВС МВС на виконання незаконних наказів колишнього міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка та інших забезпечили незаконне озброєння співробітників міліції і “тітушок” понад 1,5 тисячі одиниць автоматів АК74У і майже 800 тисяч патронів до них. Одним із підозрюваних у справі є “тітушка” Заворотний Р. В.
27 січня суддя Святошинського суду Почупайло направляє справу до Апеляційного суду Києва для визначення підсудності. Одночасно термін утримання під вартою Заворотного продовжений на 2 місяці – до 26 березня 2016 року“, – пишуть активісти.

“Тільки 2 березня Апеляційним судом Києва (головуючий суддя Одинець В. М.), очевидно без встановлення всіх обставин справи, прийнято рішення про слухання зазначеного кримінального провадження Печерським райсудом Києва! Постанова апеляційного суду отримана Печерським райсудом узагалі майже через 2 тижні після оголошення“, – наголошується в повідомленні.

“І ви, напевно, здивуєтеся, але виявилося, що в Печерському суді всі судді брали участь в цьому як слідчі судді і не можуть розглядати справу. Дещо несподівано для апеляційного суду, враховуючи, що ГПУ історично розташована в Печерському районі”, – зазначають представники групи.

“Природно, 22 березня Печерським райсудом направлено матеріали для визначення підсудності по-новій в апеляцію. Однак і тут апеляційний суд не поспішає. Тільки 25 березня 2016 суд ухвалив рішення про те, що підсудність розгляду належить усе ж Святошинському суду. Коло замкнулося, але час минув.
Якимись неймовірними зусиллями слідчих і прокурорів майже о 15-й годині 25.03.2016 матеріали потрапили з апеляційної інстанції до Святошинського райсуду. І за розподілом автоматизованої системи спрямовані судді Жмуть В.А”, – зазначається в повідомленні.

Як наголошують активісти, здавалося б, очевидно, що оскільки до завершення терміну утримання під вартою обвинуваченого Заворотного залишався тільки один день, це мало стати сигналом для швидкого призначення судового засідання і забезпечення явки всіх учасників кримінального процесу.

Проте згадана суддя від слухання справи в суботу відмовилася.

“Ось і виходить, що вся сукупність цих “випадкових” обставин привела до створення умов для безперешкодного автоматичного звільнення Заворотного з-під варти в ніч на 27 березня”, – констатують в Адвокатської дорадчій групі.

Це надзвичайно важлива справа. Епізод незаконної передачі зброї є одним із найважливіших у системі злочинів, скоєних режимом Януковича. Однак, як ми вже не раз бачили, саме в найважливіших справах ключові свідки зникають в потрібні моменти”, – наголошують активісти.

А деякі обурені цією ситуацією учасники Автомайдану попереджають, що якщо упродовж 26 березня прокуратура й суд не забезпечать утримання Заворотного під вартою, “автомайданівцям” доведеться “згадати часи виловлювання тітушок”.

Як зазначив у коментарі Цензор.НЕТ правозахисник, виконавчий директор Адвокатської дорадчої групи Тарас Гаталяк, таку саму схему, завдяки якій Ростислав Заворотний 27 березня може вийти на волю, ймовірно, застосують і для звільнення екс-начальника управління СБУ в Києві та Київській області Олександра Щеголєва,  який був керівником “антитерористичної” операції СБУ 18-20 лютого 2014 року.

За його інформацією, 28 березня о 12:15 Апеляційний суд Києва визначить підсудність справи, тобто районний суд столиці, який розглядатиме обвинувальний акт прокуратури щодо Щеголєва. Як наголосив Гаталяк, якщо Апеляційний суд або райсуд затягуватимуть із вирішенням, термін утримання Щеголєва під вартою може закінчитися, і його змушені будуть відпустити.

Восени 2015 року Печерський райсуд Києва відпустив під домашній арешт головного підозрюваного у справі харківських “тітушок”, міліціонера й члена бійцівського клубу “Оплот” Таваккула Рагімова, який керував “тітушками” в Києві й обвинувачується у викраденні та катуванні людей під час Майдану.
Після цього Рагімов просто втік, його місце перебування невідоме.

Ще раніше Печерський суд відпустив під домашній арешт командира спецроти “Беркуту” Дмитра Садовника, підозрюваного в причетності до вбивства 39 “майданівців”.
Садовник також утік.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна