Завдяки хакерам стало відомо, скільки й куди “ДНР/ЛНР” продає вугілля та металу

 

Українські хакери зламали електронну поштову скриньку так званого “міністерства транспорту ДНР”, волонтери спільноти InformNapalm провели аналіз листів і з’ясували, куди і в якій кількості продають вугілля та металу з окупованої території Донбасу залізницею.

Зазначається, що лише за лютий 2016 року з непідконтрольної території Луганської та Донецької областей вивезено 12 355 вагонів вугілля. Виходячи з того, що один вагон вміщає приблизно 60 тонн, з окупації продано 741 300 тонн вугілля.

Найбільші поставки здійснювалися на теплоелектространції в міста Щастя, Харків, Миколаївка, Дніпропетровськ, Краматорськ, Чернігів та в Київську область.

ТОВ “ДВ Нафтовидобувна компанія”, яке пов’язують з Юрієм Бойком, придбала для Есхарівської ТЕЦ (Харківщина) 2 542 вагони, або 32 420 тонн вугілля.

Також з непідконтрольної території відправляли коксівне вугілля в кількості 441 вагон і 485 вагонів вугільного концентрату на Авдіївський коксохімічний завод, антрацит – на ММК ім. Ілліча в Маріуполь – 360 вагонів.

Крім вугілля, у підприємств на окупованій території українські компанії купували вапняк, чавун, коксівне вугілля. Зокрема цю продукцію купували у ПрАТ “Донецьксталь”, ПАТ “ЯКХЗ“, ПрАТ “Макіївкокс”, ПрАТ “Комсомольське рудоуправління”, ПАТ “Алчевський металургійний комбінат”.

Експорт продукції металургійних комбінатів проводиться через українські станції й порти. Так, з Єнакіївського метзаводу в Бердянський порт було відправлено 755 вагонів сталевих заготовок, у порт Ізмаїл – 111 вагонів, у порт Миколаїв катанки сталевої – 297 вагонів, в Одеський морський порт – 309 вагонів, на кордон із Польщею (станція Ізов, Мостиська) – 135 вагонів, металопрокату в Білорусь (станція Колядичі) – 19 вагонів, в Росію – 83 вагони.

ПрАТ “Макіївкокс” поставило в Росію 51 вагон сировини для коксохімічного виробництва.

Набагато ширша географія експортних поставок з окупованої території Луганської області. Алчевський меткомбінат (АМК) відправив 927 вагонів сталевих заготовок на кордон з Угорщиною (станція Батьово). Крім цього, є дані про 30 вагонів листових штрипсів на останню перед Румунією станцію Вадул-Сірет, 161 вагон слябів на кордон із Польщею (станція Мостиська), 39 вагонів у Білорусь, 33 вагони в порт Ізмаїл. 61 вагон кам’яновугільних смол АМК відправлено до Латвії і три вагони сталевих штрипсів – в Естонію.
АМК відправив на експорт через Одеський порт 391 вагон листової сталі, 216 вагонів заготовок і смол на кордон в Ужгород і Чоп.
До Росії було відправлено набагато менше – 49 вагонів сталевих штрипсів.

“Керівництво меткомбінатів завбачливо перереєструвалося на території України, щоб експортні поставки взагалі були можливі. Так, АМК був перепрописали в Сєвєродонецьку, а ЄМЗ – в Маріуполі. Всі податки, швидше за все, сплачуються в Україні, порядок же розрахунків із псевдокерівниками так званих республік не відомий”, – зазначає “Інформ-напалм”.

“За всіма параметрами видно, що дохід від виручки металопродукції “ДНР/ЛНР” отримує завдяки Україні. Хоч би що розповідали їх самозвані керівники, описуючи це як залежність України, жоден міжнародний контракт, жодне відвантаження в порт не буде можливим без України. Та й показники експорту в Росію незначні”, – йдеться у висновках “ІН”.

Читайте також:
Зарплати “ДНР”: від 1350 грн. у вчителя до 5700 грн. – у рядового бойовика

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна