Stratfor: ЗС Росії лише нарощують свою інфраструктуру в Сирії

Попри заявлене президентом Володимиром Путіним масштабне виведення російського збройного контингенту з території Сирії, супутникові знімки продовжують свідчити, що основна частина сил РФ не готова до відправки та, скоріше за все, залишиться в країні.
Про це, як повідомляє “Укрінформ”, ідеться в аналізі так званого “тіньового ЦРУ” – американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor.

“Тоді як триває заявлений 14 березня вивід російських військ із території Сирії, факти будівельних робіт на головній російській авіабазі в цій країні свідчать про намір Москви зберегти свою військову присутність там”, – зазначає американська розвідка.

Stratfor визнає, що певна кількість озброєння з авіабази Бассель аль-Асад в провінції Латакія та військово-морської бази в Тартусі була виведена, як про це заявляв і Пентагон.

“Супутникові знімки показують, що станом на 12-ту дня за місцевим часом 17 березня понад чверть російської авіагрупи на авіабазі Бассель аль-Асад залишила Сирію. Три бойові літаки Су-34 і транспортний літак Ту-154 були першими, що вилетіли з авіабази 15 березня. Через день відлетіли ще 12 штурмовиків Су-25 та певна кількість транспортних літаків Іл-76”, – констатує Stratfor.

Однак, зазначається далі, “знімки показують, що росіяни досі розширюють інфраструктуру та об’єкти на авіабазі [Бассель аль-Асад], а крім того впродовж останніх кількох днів вони розгорнули там додаткові ресурси”.
Це включає бойові гелікоптери Мі-28 і Ка-52, “які можуть виконувати багатоцільові завдання: крім захисту об’єктів, вони здатні вести бойові пошуково-рятувальні операції та здійснювати безпосередню авіаційну підтримку сухопутних військ”.

Російська сторона засвідчила, що їхні ППО залишатимуться на місці, підкреслює Stratfor, наводячи знімок розгорнутої батареї С-400 на тій же авіабазі.
“Крім того, росіяни ще не вивели з Сирії свої винищувачі Су-30 і Су-35″, – ідеться в публікації приватних розвідників.

Що стосується військово-морської бази в Тартусі, то “наразі там немає будь-яких істотних завантажувальних робіт, які б тривали”.
Військові транспортні засоби дійсно зосереджені там і, здавалося б, готові до відправки, втім важка артилерія та бойові броньовані машини, що їх росіяни розгорнули в Сирії, відсутні в цьому районі.

“Це свідчить про можливість того, що Росія має намір зберегти свою активну наземну підтримку сирійських урядових сил, які й надалі проводять операції проти повстанців, а також проти “Ісламської держави”. Існує також можливість, що росіяни передадуть частину цього обладнання силам режиму Асада, як це було з танками й артилерією впродовж останніх місяців”, – роблять висновок аналітики в Stratfor.

При цьому в організації підкреслили, що, за даними недавніх бойових втрат, російські сили спеціальних операцій також продовжують свою активну підтримку операцій режиму.

Читайте також:
Після виведення військ із Сирії Росія може активніше взятися за Україну, – експерт

Внаслідок авіаударів по місту Ракка в Сирії загинули десятки цивільних мешканців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна