Путін почав часткове виведення російських військ із Сирії

 

Президент Росії Володимир Путін наказав почати виведення основних сил РФ з Сирії з 15 березня.
Про це він заявив на зустрічі з міністром закордонних справ Сергієм Лавровим та міністром оборони Сергієм Шойгу, повідомляє агенція ТАСС.

“Вважаю, що завдання, поставлені перед міністерством оборони, в цілому виконані. Тому наказую з завтрашнього дня почати виведення основної частини нашого військового угруповання з Сирійської Арабської Республіки”, – сказав президент РФ.

“Сподіваюся, що сьогоднішнє рішення буде хорошим сигналом для всіх сторін конфлікту. Сподіваюся, що це значним чином підніме довіру всіх учасників процесу”, – заявив Путін.

При цьому російські пункти в Тартусі та на базі Хмеймім повинні продовжити роботу в нинішньому режимі, заявив президент РФ.

“Наші пункти базування – морський у Тартусі та авіаційний на аеродромі Хмеймім – будуть функціонувати в теперішньому режимі. Вони повинні бути надійно захищені з суші, з моря і з повітря”, – наказав кремлівський лідер.

Він додав, що частина військових, які залишаться, займатиметься “контролем за дотриманням режиму припинення вогню”.

У свою чергу прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Путін обговорив і погодив із президентом САР Башаром Асадом рішення про початок виведення військ з Сирії.

“Все сказане президентом (РФ Володимиром Путіним на зустрічі з Лавровим і Шойгу) було доведено до відома наших сирійських колег та погоджено з президентом Асадом”, – повідомив Пєсков журналістам.

Читайте також:
Російські бомбардувальники порушили перемир’я в Сирії, заявляє опозиція

Операція в Сирії для Росії дешевша за окупацію Криму й Донбасу – чиновник РФ

Нагадаємо, громадянська війна в Сирії триває з 2011 року. Повстанці Вільної сирійської армії та інших розрізнених груп, курдів тощо воюють проти урядових військ президента Башара аль-Асада.

З 2014 року очолювана Сполученими Штатами міжнародна коаліція здійснює військову повітряну операцію проти бойовиків терористичної угруповання “Ісламська держава” в Сирії та Іраку, яке воює як проти Асада, так і проти Вільної сирійської армії.

Як відомо, 30 вересня Рада федерації РФ дала згоду президенту Росії на використання збройних сил РФ в Сирії. Тоді РФ завдала першого авіаудару в цій країні й надалі воювала на боці президента Асада.

Через дії Путіна в Сирії Amnesty International звинуватила Росію у найбільш кричущих військових злочинах, які відбувалися протягом останніх десятиліть.
Правозахисна організація стверджує, що в військові літаки Москви навмисно завдавали ударів по цивільних особах і співробітниках рятувальних служб у Сирії.

За даними аналізу агенції Reuters, складеного на підставі даних міністерства оборони РФ, майже 80% російських авіаударів у Сирії припали по районах, які контролює не “Ісламська держава”, а інші опозиціонери, зокрема проамериканські.

На території Сирії також діють інші терористичні і радикальні ісламістські формування, як-то “Фронт ан-Нусра”, бойовики “Хезболли” тощо.

У збройному конфлікті в Сирії майже за п’ять років загинуло понад 250 тис. осіб, 13,5 млн сирійців покинули свої домівки.
Саме біженці з Сирії становлять вирішальну частину нелегальних мігрантів, які прямують до Європи.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна