Після виведення військ із Сирії Росія може активніше взятися за Україну, – експерт

 

Після заяви Росії про виведення військ із Сирії небезпека повномасштабного наступу РФ на Україну посилюється.
Таку думку висловив науковий співробітник Королівського інституту міжнародних відносин Chattam House (Велика Британія) Джеймс Шерр по завершенні міжнародної конференції “Урядування в секторі безпеки й оборони: роль демократичних інституцій і кращі міжнародні практики”, організованої в Києві Центром Разумкова.

Водночас він зауважив, що не варто ставити ймовірну ескалацію в Україні у пряму залежність від виходу російських військ із Сирії.

“Не треба пов’язувати ці питання, як аксіому. Така небезпека (посиленого наступу Росії на Україну. – “Н”) залишалася б усе одно, навіть якби Росія не виводила свої війська із Сирії”, – зауважив Шерр.

Як повідомляє кореспондент “Новинарні”, Джеймс Шерр також висловив сумнів у тому, що заявам російського керівництва про виведення військ можна повністю довіряти.
“Росія має в Сирії сухопутні війська, військово-морські, повітряні сили. Що саме вони збираються виводити? Є тільки заява Путіна і фотографії вильоту літаків, більше ми нічого не знаємо”, – зазначив Шерр.

Він також зауважив, що Росія досягла в Сирії якщо не всіх посталених цілей, то принаймні проміжної мети.

“Американці фактично прийняли російські пропозиції щодо політичного врегулювання. Сирійська опозиція, хоч і не знищена повністю, але значно послаблена в результаті бомбардувань Російської Федерації. Тим регіональні спільники США фактично втратили довіру до Вашингтона. Туреччина сьогодні відчуває себе в більшій ізоляції від своїх партнерів по НАТО, ніж перед тим, як почалася ця військова операція, а це була одна з головних цілей Росії”, – наголосив Шерр.

Він також висловив думку, що в сирійському конфлікті є лише три зацікавлені сторони, зацікавлені зовні: Росія, Іран і Туреччина.

“Росія та Іран, хоч і є конкурентами, мають спільну стратегічну мету: зберегти режим Асада. Туреччина навпаки, прагне усунути режим Асада. Щодо Сполучених Штатів, то вони взагалі не мали в Сирії конкретних цілей. У них там був тільки наратив”, – вважає Шерр.

За його словами ще недавно США, як і Велика Британія, вважали, що Асад просто не виживе, й не мали жодної стратегії, як його усунути.

“Більше того, вони не мали навіть стратегії, як уберегти населення та сусідів Сирії від гуманітарної катастрофи. І коли робилися пропозиції про те, що США і союзникам треба створити так звані безпечні зони в Сирії, щоб захистити Ліван, Йорданію, Туреччину, на кожну таку пропозицію зробити щось серйозне відповідь адміністрації Обами була: «Ні»”, – нагадав експерт.

Читайте також:
Операція в Сирії для Росії дешевша за окупацію Криму й Донбасу – чиновник РФ

Путін почав часткове виведення російських військ із Сирії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна