На парламентських виборах у Казахстані переконливу більшість здобула партія президента

 

За результатами позачергових парламентських виборів, що відбулися 20 березня в Казахстані, склад Мажилісу (нижньої палати) залишиться фактично незмінним. Про це повідомляє “РБК-Україна”, посилаючись на дані екзитполів.

За результатами національного екзитполу, проведеного казахстанським Інститутом демократії, партія президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва “Нур Отан” (“Світло Вітчизни”) здобула 82% голосів виборців – на 1% більше, ніж на попередніх виборах.

Прохідний бар’єр  (7%) подолали ще дві партії – Комуністична народна партія Казахстану, за яку проголосували 7,17% виборців, та партія “Ак Жол” (“Світлий шлях”), що отримала 7,22% голосів.

За даними іншого екзитполу, проведеного агентством “Медіа консул”, партія “Нур Отан” отримала 81,95% голосів, КНПК – 7,22%, “Ак Жол” – 7,24%.
Опитування було проведено на 225 дільницях, загалом було опитано 40 тисяч виборців.

Загалом у виборчих перегонах брали участь шість політичних сил. Партія “Ауил” (“Село”) набирає 2,05%, опозиційна Загальнонаціональна соціал-демократична партія – 1,21%, а партія “Бірлік” (“Єдність”) – 0,35%.

Центральна виборча комісія Казахстану заявила про рекордну явку виборців – 77,1%. Тобто із 9,8 мільйона громадян, наділени правом голосу, своїм конституційним правом скористалися 7,5 мільйона.

У складі Мажилісу Казахстану попереднього скликання також були три фракції – “Нур Отан”, КНПК і “Ак Жол”.

Раніше президент Казахстану Нурсултан Наразбаєв заявив, що допускає зміну державного ладу в країні.

“Зміни повинні бути. Президентська система влади в Казахстані існує, мова може йти про перерозподіл влади між гілками влади: президентом, парламентом і урядом. Ми в цьому напрямі думаємо, і коли це буде відбуватися – подивимося по обстановці в економіці, в світі, всередині країни. Влада може почати перехід на іншу систему управління, якщо на те буде воля народу”, – заявив журналістам незмінний глава держави з 1991 року, після того як проголосував.

13 січня 2016 року парламент Казахстану одностайно (103 голосами зі 103 присутніх на засіданні депутатів) ухвалив звернення до президента про достроковий розпуск Мажилісу й оголошення позачергових виборів.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна