“План Медведчука-Порошенка”: ОРДЛО мають очолити Ахметов і Бойко

 

Олігарха Ріната Ахметова й голову фракції “Опозиційного блоку” у ВР Юрія Бойка розглядають як кандидатів на посади голів окремих районів Донецької та Луганської областей у ході розв’язання воєнно-політичної кризи на Донбасі. Про це пише статті для DT.ua Сергій Рахманін із посиланням на джерела.

За даними журналіста “Дзеркала тижня”, такий план президенту України Петру Порошенку запропонував Віктор Медведчук. Згідно з цим сценарієм, ОРДЛО створять адміністрації, а на їх чолі поставлять фігури, які влаштували б різні сторони конфлікту.

“Путін, за нашими даними, підтвердив готовність замінити Захарченка й Плотницького менш одіозними персонажами. Порошенко, як нам стало відомо, зацікавився “планом Медведчука”, що передбачає створення в ОРДЛО адміністрацій, які очолили б фігури, що влаштовують і Київ, і Москву.
Сам же Віктор Володимирович, судячи з усього, підказав Петру Олексійовичу кандидатів — Ріната Ахметова та Юрія Бойка. Кажуть, кандидатури президенту сподобалися. За нашими відомостями, він (Порошенко) провів попередні переговори з обома, і обидва нібито погодилися”, – пише “ДТ”.

“Повірити в це (особливо стосовно Ахметова) непросто, але джерело DT.ua наполягає на достовірності цієї інформації. Путіна з цією пропозицією ознайомили, однак згоди ще не отримали”, – зазначає Рахманін.

За висновком автора, в доборі кандидатур очільників ОРДО й ОРЛО пішов шляхом, уторованим на початку 2014 року: “олігархів — на проблемні “царства(тоді Донецьку область очолив Сергій Тарута, а Дніпропетровську – Ігор Коломойський. – “Н”), тоді як у Москві зважують трохи інші чинники.

“Наприклад, до Ріната Ахметова великої довіри Путін не відчуває. Її підточила як ахметовська позиція “ні нашим, ні вашим”, так і позитивні відгуки Вікторії Нуланд про українського олігарха під час літнього візиту держсекретаря Керрі в Сочі.
До Бойка (за часів президента Януковича – міністр енергетики та вугільної промисловості, а також віце-прем’єр-міністр) у Кремлі довіра є. Але чи знімати Бойка на лідерському безриб’ї з “Опозиційного блоку”? Чи ризикувати долею керівника поки що єдиної проросійської сили в українському парламенті? Чи створити йому в Луганську трамплін для “стрибка на Київ”? Чого це коштуватиме Кремлю?” – йдеться у статті.

ОНОВЛЕНО. Ахметов де-факто погодився очолити ОРДО

Читайте також:
Німеччина: Вибори на Донбасі мають відбутися вже в першій половині 2016 року

Замість змін Конституції ЄС тепер вимагає від України виборів в ОРДЛО

Раніше Рахманін писав у “Дзеркалі тижня”, що вибори в ОРДЛО і визнання їх Києвом розглядаються як головний інструмент “достойного виходу Росії з війни на Донбасі”, який дозволить Путіну одночасно і зберегти контроль над ОРДЛО, і ставити питання про зняття санкцій із Росії.

Днями в інтерв’ю турецькому телеканалу TRT World Порошенко заявив, що Україна мирно поверне окуповані території Луганської та Донецької областей протягом одного року.

Водночас на переговорах у Мінську триває обговорення виборчого законодавства й умов проведення виборів на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, але Росія й сепаратисти не пристають на пропозиції України.

Читайте також:
Україна пропонує формувати в ОРДЛО спільні патрулі
з сепаратистами й поліцією ОБСЄ

Україна відкинула вимогу “сепарів” встановити квоту “ДНР” у Верховній Раді

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна