У Європарламенті створили “список Савченко” за аналогією з “Магнітським” на чолі з Путіним

 

Велика група депутатів Європейського парламенту закликала верховного представника ЄС із закордонних справ Федеріку Могеріні за аналогією зі “списком Магнітського” запровадити персональні санкції проти президента Росії Путіна та ще 28 осіб через незаконне поводження в Росії з українською громадянкою Надією Савченко.

У листі, який підписали 57 євродепутатів, перелічені російські посадовці, а також діячі підтримуваних Росією сепаратистів на Донбасі, відповідальні за політичне рішення викрасти Савченко, за перевезення її на територію Росії, незаконне утримування під вартою й фабрикацію звинувачень проти військової, передає радіо “Свобода“.

Серед цих осіб – президент РФ Володимир Путін, директор Федеральної служби безпеки Росії Олександр Бортников, голова комітету з закордонних справ Державної думи Росії Олексій Пушков, один із ватажків луганських сепаратистів Ігор Плотницький, російські слідчі, прокурори й судді, які останні 20 місяців вели справу Савченко.

Як ідеться в листі, персональні санкції проти Путіна й інших перелічених осіб мають стосуватися заборони на видачу їм віз до країн Європейського Союзу, замороження їхніх можливих активів у країнах ЄС, конфіскації всього їхнього майна на території країн Євросоюзу.

Як заявляв євродепутат від Литви Пятрас Ауштрявічус, такий санкційний список має бути створений у Євросоюзі як аналог “списку Магнітського” – переліку, що існує в ЄС і США, російських посадовців, на яких накладені санкції через причетність до смерті у слідчому ізоляторі російського юриста Сергія Магнітського.

Читайте також:
У Києві на мітингу за Савченко “Путіна” повісили,
а в Харкові – відрубали голову. ФОТО

Росія дозволила відвідати Савченко лікарям з України.
МЗС створює штаб координації порятунку

Нагадаємо, бійця ЗСУ Надію Савченко в червні 2014 року викрали бойовики “ЛНР” і передали російським спецслужбам, після цього Надію незаконно вивезли до РФ і обвинуватили в убивстві російських журналістів як артилерійську навідницю.
Російське слідство звинувачує Савченко за статтями “вбивство” і “замах на вбивство”. Прокурори вимагають засудити її до 23 років позбавлення волі. Савченко всі звинувачення заперечує.
Раніше Надія Савченко впізнала в одному зі своїх викрадачів Павла Карпова – помічника Владислава Суркова, радника президента РФ Путіна, який курирує сепаратистів на Донбасі.
Після того, як 3 березня суд у Донецьку Ростовської області не надав Надії останнього слова, вона оголосила сухе голодування.
До 8 березня Росія зволікала з дозволом українським лікарям приїхати для огляду Савченко в ЧІЗО Новочеркаська.
7 березня адвокат і консул, які відвідали Надію в СІЗО, заявили, що в бранки періодично виникає тахікардія, порушена терморегуляція, але вона планує виступити з останнім словомна суді, що призначений на 9 березня.
Із заявами з вимогою звільнити Надію виступили Євросоюз, держсекретар США Джон Керрі тощо.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна