Росія дозволила відвідати Савченко лікарям з України. МЗС створює штаб координації порятунку

 

У найближчі години з Києва в Росію виїде група українських лікарів, які мають оглянути Надію Савченко, котра вже чотири дні тримає сухе голодування в СІЗО.
Про це в соцмережі повідомила уповноважена президента України з питань Донбасу Ірина Геращенко.

“Українським дипломатам таки вдалося добитися від російської влади обіцянки, що наші лікарі потраплять до Надії 9 березня.
Президент України доручив терміново сформувати мобільну бригаду із найкращих українських медиків, враховуючи також побажання і позицію в цьому важливому питанні родини Надії – мами і сестри. Сьогодні мобільна бригада з трьох лікарів виїжджає з Києва до Ростовської області”, – розповіла Геращенко, щойно отримавши інформацію від Петра Порошенка.

За словами уповноваженої, також президент доручив МЗС створити штаб для координації дій із порятунку Надії.

“У ці дні він (Порошенко) кілька разів спілкувався з мамою Наді Марією Іванівною – особисто і телефоном”, – зазначила Геращенко.

“Робиться все можливе, аби пані Марія дочекалася своєї доньки. Вчора вдалося добитись доступу нашого генконсула до Надії. Також вийшла жорстка заява ЄС з вимогою звільнити Надію Савченко і всіх бранців – цього вимагають мінські угоди. На 9 березня готується міжнародна акція на підтримку Савченко і всіх політв’язнів в РФ – наші дипустанови й українські громади по всьому світові працюють над організацією мирних протестів. Акція пройде в різних європейських столицях і містах світу. (…) Прохання всім, хто може, доєднатися до акцій підтримки в різних містах світу.
Від комітетів ВР з євроінтеграції і закордонних справ ми також спрямували заяви до наших європейських колег-політиків з проханням активізувати публічний тиск на РФ”, – перелічила Ірина Геращенко кроки, які робляться для порятунку незаконно ув’язненої Надії Савченко з російського полону.

“Не можна на цьому етапі розкривати всіх деталей плану зі спасіння Надії, бо ця робота триває, і тут залучені всі дипломатичні канали на найвищому рівні”, – повідомила Геращенко.

“Просимо [сестру] Віру ще і ще раз звернутися до своєї мужньої сестри, щоб Надія почала бодай пити воду. Вона потрібна Україні, і Україна бореться за Надю”, – наголосила депутатка.

Ірина Геращенко додала, що звільнення Надії й інших полонених будуть ключовими під час чергової зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську 10 березня.

Читайте також:
У Києві на мітингу за Савченко “Путіна” повісили,
а в Харкові – відрубали голову. ФОТО

США вимагають від Росії звільнити Савченко

Нагадаємо, бійця ЗСУ Надію Савченко в червні 2014 року викрали бойовики “ЛНР” і передали російським спецслужбам, після цього Надію незаконно вивезли до РФ і обвинуватили в убивстві російських журналістів як артилерійську навідницю.
Російське слідство звинувачує Савченко за статтями “вбивство” і “замах на вбивство”. Прокурори вимагають засудити її до 23 років позбавлення волі. Савченко всі звинувачення заперечує.
Раніше Надія Савченко впізнала в одному зі своїх викрадачів Павла Карпова – помічника Владислава Суркова, радника президента РФ Путіна, який курирує сепаратистів на Донбасі.
Після того, як 3 березня суд у Донецьку Ростовської області не надав Надії останнього слова, вона оголосила сухе голодування.
До 8 березня Росія зволікала з дозволом українським лікарям приїхати для огляду Савченко в ЧІЗО Новочеркаська.
7 березня адвокат і консул, які відвідали Надію в СІЗО, заявили, що в бранки періодично виникає тахікардія, порушена терморегуляція, але вона планує виступити з останнім словом на суді, що призначений на 9 березня.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна