За тиждень перемир’я у Сирії загинуло більше ста людей

 

Після початку перемир’я в Сирії, яке настало 27 лютого о 00:00, у тих районах де діє режим припинення вогню, станом на 5 березня загинуло 135 людей. Про це повідомляє Reuters із посиланням на Сирійський центр моніторингу прав людини.

У тих місцевостях, де режим припинення вогню не діє, було вбито 552 людини.

Як писала Новинарня, 22 лютого в ході консультацій Росії та США було досягнуто домовленості про припинення бойових дій у Сирії з 27 лютого. При цьому перемир’я не поширюється на угруповання, визнані ООН терористичними організаціями, зокрема “ІДІЛ” та “Джебхат ан-Нусра”.

Читайте також:
Російські бомбардувальники порушили перемир’я в Сирії, заявляє опозиція

У четвер, 10 березня, в Женеві почнуться переговори щодо мирного врегулювання у Сирії. Про це в інтерв’ю панарабській газеті Al-Hayat 5 березня заявив спецпредставник ООН щодо Сирії Стаффан де Містура, пише Німецька хвиля.

Перший раунд таких перемовин на початку лютого було зірвано через наступ урядових військ та російські авіаудари на півночі Сирії.

Тим часом “Сирійська обсерваторія з прав людини” 5 березня повідомила, що сирійські повстанці взяли під свій контроль перехід на іракському кордоні, після того, військова коаліція на чолі зі США за допомогою авіаударів відтіснила бойовиків угруповання “Ісламська держава” назад від сирійського боку кордону.

За даними організації, щоб захопити перехід аль-Танф на сирійському боці кордону з Іраком, повстанці прийшли з Йорданії. Водночас іракська сторона переходу залишається під контролем бойовиків угруповання “Ісламська держава”, які захопили обидва боки кордону в травні 2015 року.

Представник президента США в коаліції антиісламістських сил Бретт МакГерк повідомив, що за останні тижні “ІДІЛ” втратила важливі позиції в Сирії, які він назвав “стратегічними територіями”.

Попри це, угруповання досі контролює значні території в Сирії та Іраку, зокрема друге за величиною місто Іраку Мосул. Ісламісти також здійснили кілька терактів в Іраку минулого тижня, в результаті яких загинули десятки людей.

Читайте також:
Росія відкинула вимоги ООН і США припинити вбивства мирного населення в Алеппо

Україна 2015 року продала Росії корабель, яким тепер возять зброю в Сирію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна