Річниця “Мінська-2”: сепаратисти зібрали форум у Дебальцевому і вимагають “іншої України”

 

З нагоди першої річниці підписання так званих “Мінських угод” сепаратисти з угруповань “Донецька…” й “Луганська народна республіка” організували сьогодні в окупованому місті Дебальцеве форум “Мінські домовленості як основа суверенітету Донбасу”.

Місце зібрання – адміністрація Дебальцевого – було обране невипадково, адже саме за цю територію рік тому точилися кровопролитні бої між Збройними силами України та російсько-терористичними військами, що завершилися відступом української армії.

Участь у форумі взяли представники керівництва угруповань “ДНР/ЛНР”, голови міських окупаційних адміністрацій Дебальцевого й Донецька, експерти та політологи з числа прихильників сепаратистських формувань.

Сепаратистське зібрання було обставлене з неабияким пафосом. Як повідомили “Новости Донбасса”, приїзду керівництва “ДНР” біля адміністрації Дебальцевого вишикувалися дві колони жителів міста із прапорами “Донецької республіки”, зокрема підлітки з малими прапорцями. Їм наказали привітати керівників у стилі, як вітали за часів СРСР приїзд генсека КПРС.
Автомобіль, у якому їхали ватажки “ДНР”, супроводжували три патрульні машини бойовиків.

Кожен виконаний пункт мінських угод наближає досягнення цілей “Донецької і Луганської народних республік”, внаслідок чого “Україна перетвориться на іншу країну” – таку думку висловив окупаційний “глава ДНР” Олександр Захарченко у зверненні до форуму, про що читаємо на сепаратистському ресурсі “ДНР ньюз”.

“Ми змусили Україну до переговорів, і мінські угоди, підписані рік тому, стали показником нашої сили й нашої рішучості стояти до переможного кінця. “Мінськ-2” – це велика поразка України. Кожен пункт мінських угод це крок до нашої беззастережної перемоги. За підсумком виконання всього комплексу заходів щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Україна перетвориться на іншу країну”, – прочитав звернення Захарченка голова самопроголошеної “народної ради ДНР” Денис Пушилін.

 

Показовою є інша заява, яка пролунала в Дебальцевому від Пушиліна – адже він є очільником делегації “ДНР” у контактній групі на подальших переговорах у Мінську.

“Інтеграція [“ДНР”] у Російську Федерацію триватиме. Це, можна сказати, вимушений захід, відповідь на ті дії, які вчиняються Києвом. Мінським угодам уже рік, Україна не хоче і не може їх виконувати. Виконання мінських угод може затягнутися на 5-10-15 років, весь цей час нам потрібно підвищувати рівень життя наших громадян і дивитися тільки в сторону друзів”, – заявив Пушилін.

При цьому Пушилін наголосив: “Для нас зараз дуже важливо залишатися в рамках мінських угод, хоча б тому, що це дає шанс тим регіонам, які знаходяться за лінією зіткнення, вирватися з ситуації. Вони перебувають в умовах, коли не можуть вільно висловлюватися. Зараз ми прекрасно розуміємо, що якщо Україна виконає мінські угоди, то це буде зовсім інша Україна”.

Сторона сепаратистів визнають, що мінськими домовленостями передбачено проведення на окупованому Донбасі місцевих виборів у рамках правового поля. Але про те, що для цього мають зробити Росія, “ДНР” і “ЛНР” (демілітаризація регіону, перехід кордону з РФ під контроль України, юрисдикція українських судів тощо), речники бойовиків не говорять. Вони наголошують тільки на зобов’язаннях Києва.

На питання, коли можуть пройти місцеві вибори, представник “ЛНР” на мінських переговорах Владислав Дейнего заявив: “Можна сказати, коли їх не буде. Як мінімум піде півроку на те, щоб довести до пуття конституційну реформу [в Україні], далі – якийсь час, я думаю, не менше місяця – піде на прийняття закону про вибори [в “ДНР/ЛНР”], і далі 90 днів на підготовку [цих виборів]. Виходить – 10 місяців, це при тому, якщо Україна почне виконувати ці всі кроки”.

Читайте також:
Захарченко: “Україна прагне вийти на кордон “ДНР” і Росії? Годі зволікати!”

Захарченко зізнався, що сепаратисти в 2014 році самі спалили село Кожевня

При цьому Дейнего зазначив, що “на сьогодні Україна фактично уникає “Мінська”. Зараз звучать заяви про те, що “Мінськ” не потрібен, “Мінськ” – пройдений етап. Були спроби зробити “Мінськ-3″ в якійсь формі, переглянути формат”.

“Створюється враження, що, навіть підписуючи Комплекс заходів [із виконання Мінських угод 12 лютого 2014 року], Україна розуміла, що вони виконувати це не збираються”, – сказав у Дебальцевому представник луганських сепаратистів.

 

Про “невиконання Україною Мінська” говорив на форумі й один із провідних терористів Едуард Басурін – “заступник командувача корпусом міністерства оборони ДНР”.
За його словами, за рік, що діяв «Мінськ-2», українські силовики майже 10 тисяч разів (9623) обстріляли територію “ДНР” із забороненого мінською угодою важкого озброєння.
Продовжуючи статистику з боку сепаратистів, голова окупаційної адміністрації Донецька Ігор Мартинов сказав, що в в результаті обстрілів у місті пошкодження отримали близько 2 тисяч багатоквартирних будинків і близько 6 тисяч приватних.

Нагадаємо, те, що мінський процес зайшов у глухий кут, визнав один з учасників тристоронььої контактної групи від України Володимир Горбулін.
Він описав три сценарії трансформації переговорів, проаналізувавши зокрема переваги “націоналістичного” сценарію, який передбачає вихід України з переговорів і жорстку блокаду окупованих територій.

Читайте також:
“Мер” Горлівки Кім, перебіжчик з Майдану
– про свій проламаний череп і “реформи в ДНР”. Інтерв’ю

Альтернатива київським копам: у”ДНР” запустили академію
“сепарської поліції”. ФОТО, ВІДЕО, ПЛАГІАТ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна