У Димитрові хочуть перейменувати місто на Дмитров. Хоча ВР рекомендує – Стусове

 

27 січня в місті Димитров (Донецька область, підконтрольна Україні територія) пройшло чергове засідання робочої групи з перейменування міста, на якому були оголошені підсумки нещодавнього анкетування городян.

Як передає телекомпанія “Орбіта”, з п’яти запропонованих назв найбільше число голосів набрав варіант Дмитров – за нього проголосували 1447 жителів. На другому місці – Димитрієв (949 голосів), за ним – Новоторецьк (387), Свято-Димитріївськ (267) і Сармат (245).
Близько 460 анкет були зіпсовані при голосуванні.

Після оголошення підсумків мер Димитрова Олександр Брикалов зачитав рекомендаційний лист від Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, в якому димитровській владі пропонується назвати місто Стусове – на честь визначного українського поета й дисидента Василя Стуса , якийсь час жив на Донеччині.

Реакція членів робочої групи була неоднозначною. Одні підтримували пропозицію ВР, посилаючись на заслуги Василя Стуса. Інші, не применшуючи його внеску в культуру України, заперечували, що ніякого відношення до Димитрова поет не має.

До спільної думки члени комісії так і не дійшли, тож Брикалов запропонував винести на громадське обговорення і результати анкетування, і рекомендацію парламенту.
Слухання пройдуть 2 лютого в актовому залі “Димитроввантажтрансу”.

Після громадського обговорення депутати розглянуть питання на сесії міської ради, а прийняте рішення направлять на розгляд до Верховної Ради.

На завершення засідання робоча група затвердила макет плакату з роз’ясненнями закону про декомунізацію. Наочні матеріали розмістять у громадських місцях, міському транспорті, а також роздадуть мешканцям вулиць, які будуть перейменовані.

Для довідки

Зараз населений пункт, розташований за 60 км від Донецька, носить ім’я болгарського комуніста, діяча міжнародного комуністичного руху Георгія Димитрова та має бути перейменований відповідно до закону про декомунізацію.

Місто молоде. Історичними попередниками Димитрова були два шахтарські селища, утворені біля вугільних копалень — Новоекономічне (1911) та Гродівське (1916).
У 1934 році шахті № 5-6 (Гродівський рудник) було присвоєно ім’я Георгія Димитрова. А 1972 рокуселища Новоекономічне та Димитров об’єднались під загальною назвою — місто Димитров.

Читайте також:
“Опоблоківська” міськрада Маріуполя запустила
провокаційне опитування щодо недекомунізації міста

Мінтранс доручив перейменувати порти “Южний”, “Октябрськ” та інше комуно-ординство

Зі щита Батьківщини-матері прибирають герб СРСР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна