“Опоблоківська” міськрада Маріуполя запустила провокаційне опитування щодо недекомунізації міста

 

На сайті Маріупольської міськради з’явилося опитування про перейменування вулиць із комуністичними назвами.

“Спільними зусиллями нашої команди запустили опитування щодо назв вулиць на офіційному сайті міської ради“, – повідомив на своїй сторінці у “Фейсбуці” секретар міськради Степан Махсма.

Водночас при спробі зайти на сторінку опитування сайт видає помилку (“сторінку не знайдено”), принаймні станом на 19:50 23 січня.

“Мені просто цікаво, опитування мерії про перейменування – це саботаж чи тупоумство?” – запитує маріупольська журналістка з сайту 0629.com.ua, громадська активістка Анна Мурликіна.

У матеріалі з цього приводу на сайті 0629.com.ua йдеться: “Мало того, що опитування зроблено дуже пізно. Закон про перейменування набув чинності у травні 2015 року. Голосування на сайті незручне, і маріупольці обурені технічною недосконалістю опитування. “Неможливо нічого відкрити на сайті міськради, все висне”, “Голосував щодо перейменувань на Марраді, убив годину часу”, – пишуть городяни в соцмережах.
До того ж, як виявилося, голосувати кожен охочий може хоч щодня.

Проголосувати з приводу перейменувань можуть не лише маріупольці, а й жителі інших міст та новоутворень типу “ДНР” і “ЛНР”, а також Російської Федерації тощо. Враховуючи працездатність кремлівських тролів, результати можна передбачити.

Але найголовніше – у всіх пунктах опитування є провокаційний варіант відповіді, написаний новообраними депутатами міськради або за їх згодою: “Залишити колишню назву”. Саме за цей варіант голосують ті, кому все ще дорогі комуністичні ідеали.

Це в корені суперечить закону про декомунізацію України та просто здоровому глузду, адже перейменовувати все одно доведеться.

Нагадаємо, на місцевих виборах у жовтні 2015 року більшість у Маріупольській раді здобули висуванці “Опозиційного блоку”. Міським головою також став представник “Опоблоку” – ставленик олігарха Ріната Ахметова.

Закон про декомунізацію передбачає чіткі механізми протидії можливому саботажу з боку окремих місцевих рад. Якщо протягом 6 місяців місцева рада не виконає вимог закону і не демонтує комуністичні пам’ятники або не перейменує вулиці, названі на честь комуністичних діячів, обов’язок прийняти такі рішення покладається персонально на голову сільської, селищної ради, мера міста. Йому дається на це три місяці (до 21 лютого 2016).
Якщо ж і голова (мер) займатиметься саботажем, право очистити населений пункт від символів комунізму передається голові обласної державної адміністрації. Голова ОДА повинен завершити декомунізацію в області за три місяці, а методичну допомогу йому надасть Український інститут національної пам’яті.
Якщо ж закон не виконає і керівник області, то це повинен протягом трьох місяців зробити Кабінет Міністрів. Знову ж таки, з урахуванням рекомендації Інституту національної пам’яті, науковців та громадськості.

Діяльність підприємств, установ та організацій, які в установлений термін не приведуть свої назви, документи, символіку у відповідність із законом, буде припинена в судовому порядку за поданням органів юстиції.

Читайте також:
Мінтранс доручив перейменувати порти “Южний”, “Октябрськ”
та інше комуно-ординство

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна