На Курщині ЗСУ взяли ще два населені пункти

Сили оборони України просунулися в Курській області РФ та взяли під контроль ще два населені пункти, а також поповнили обмінний фонд військовополоненими росіянами.

Про це Володимир Зеленський сказав у вечірньому відеозверненні в неділю, 25 серпня.

“Говорив щойно із головкомом Сирським. Є просування наше в Курській області – від одного до трьох кілометрів. Взяли під контроль іще два населених пункти. Тривають активні дії щодо ще одного населеного пункту. Є поповнення обмінного фонду”, – сказав Зеленський.

За словами глави держави, у ході розмови також обговорювалися захисні дії Збройних сил у Донецькій області. Особлива увага приділялася Новогродівці та Водяному, де відбувається найбільше штурмів.

“Хочу сьогодні особливо відзначити наші сили, які забезпечують російську відповідальність. Уже зараз. Тими силами, які в нас і які ми робимо постійно міцнішими. Всі наші підрозділи Збройних Сил України, Нацгвардія, ГУР, Служба безпеки України, які працюють на нашу, українську, далекобійність. Кожен, хто відбиває російські штурми на фронті, і особливо зараз – на Донеччині. Кожен, хто реалізовує захисну операцію в Курській області. Я дякую всім вам, воїни!” – наголосив президент.

При цьому аналітики DeepState повідомляють про подальше просування росіян у місті Новогродівка на Покровському напрямку.

Читайте також:
ЗСУ вибили російські війська з жіночої колонії в Малій Локні і йдуть далі


Наступ ЗСУ на Курському напрямку

Як повідомляла “Новинарня“, вранці 6 серпня 2024 року російські телеграм-канали заявили, що підрозділи Сил оборони України зайшли на територію Курської області РФ, яка межує із Сумською. У прикордонні, в районі російського міста Суджа, тривають бої.

Влада Курської області РФ повідомила, що Збройні сили України намагалися прорвати російський кордон, але цьому начебто змогли запобігти. У російському міноборони також заявляли, що “українська диверсійно-розвідувальна група відступила від Курської області на свою територію”.

Однак, як стало відомо надалі, наступ триває і є успішним.

За даними російських каналів, на територію РФ зайшли регулярні військові частини ЗС України, зокрема 22-га механізована бригада, 80-та ОДШБр та багато інших – загалом близько 10 тисяч.

У мережі з’явилося відео, на якому бійці Сил оборони ведуть в бік України десятки полонених росіян.

Крім того, OSINT-фахівці поділилися відео зі спаленими російськими танками Т-62, які росіяни навіть не встигли зняти з тралів. Також було знищено вертоліт Ка-52 тощо.

7 серпня стало відомо, що на Курщині Збройним силам України здалися в полон 22 російських строковики. Надалі надходила інформація про полон інших великих груп російських військових, загалом більше 2 тисяч.

ЗСУ починали діяти принаймні на двох тактичних напрямках:

  • у бік села Зелений Шлях, вздовж східного берега річки Снагість;
  • у бік власне міста Суджа, вздовж дороги Р-200, північніше річки Олешня.

12 серпня військові ЗСУ публікували відео після боїв уже в межах міста Суджа, звідки вони вибили росіян.

Події відбуваються у смузі дії угрупування військ “Север”, яке розгорнуте на території трьох російських прикордонних областей – Брянської, Курської та Бєлгородської та провадить наступальну операцію в Харківській області РФ. Відтак, за висновком військового експерта Костянтина Машовця, наступальні дії на Судженському напрямку – “явно складові одного чіткого задуму (плану) ЗСУ щодо протидії противнику загалом і на Харківському, і на Сумському операційних напрямках”.

Наступ ЗСУ спричинив для російського командування необхідність “перемещать на данное направление резервные силы и средства” з різних ділянок фронту в Україні.

У наступі на Курському напрямку ЗСУ використовують новий тактичний знак – трикутник.

12 серпня під час засідання Ставки верховного головнокомандувача, президент України Володимир Зеленський і головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський уперше офіційно підтвердили наступ Сил оборони України в Курській області РФ.

У Росії заявили, що станом на 12 серпня українські військові контролюють 28 населених пунктів у Курській області. Втім, аналітики українського проєкту DeepState називали іншу цифру — щонайменше 44 населені пункти.

15 серпня Україна створила першу військову комендатуру в Курській області, її очолив генерал-майор Едуард Москальов.

Президент Володимир Зеленський 19 серпня інформував, що Україна контролює вже 92 населені пункти в Курській області. 22 серпня Сирський оповів Зеленському, що під контролем ЗСУ – ще один населений пункт Курської області, уже 94-й.

Після заяви Зеленського 25 серпня взятих під контроль населених пунктів уже 96.

Перед цим ЗСУ вибили російські війська із жіночої колонії в селі Мала Локня.

Сирський зазначав, що станом на 12 серпня під контролем ЗСУ знаходиться близько 1000 квадратних кілометрів території Російської Федерації. 20 серпня це число зросло до 1263 кв. км.

20 серпня головком показав мапу бойових дій і контролю території в Курській області:

Цього дня стало відомо, що українські Сили оборони затрофеїли вже другий танк “Прорив” на Курщині.

Попередній рейд у Бєлгородську та Курську області РФ відбувся 12-21 березня 2024 року силами формувань “Російський добровольчий корпус” (РДК), “Легіон “Свобода Росії” (ЛСР) та “Сибірський батальйон”, що воюють у складі Сил оборони України. Нинішня операція відрізняється значно більшою кількістю задіяних військових регулярної армії та очевидними намірами утримувати зайняті території.

Читайте також:
Суджа “відзначає” День Незалежності України. Росіяни оговтались від першого шоку – їхні війська на Курщині огризаються, цивільні починають вимагати прав. РЕПОРТАЖ “НОВИНАРНІ”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.