Президент Румунії заявив про готовність обговорити передачу Україні ЗРК Patriot

Президент Румунії Клаус Йоганніс у вівторок, 7 травня, заявив про готовність обговорити можливість надання Україні протиракетних комплексів Patriot.

Про це він сказав журналістам у Вашингтоні після зустрічі з президентом США Джо Байденом. Його слова цитує Reuters.

“Протягом останніх кількох тижнів точилася дискусія про те, хто може відправити системи Patriot в Україну. Президент Байден згадав про це… на нашій зустрічі, і я сказав, що відкритий для обговорення. Я повинен обговорити це у Вищій раді оборони, щоб подивитися, що ми можемо запропонувати і що ми можемо отримати натомість, тому що залишати Румунію без ППО неприйнятно”, – заяив Йоганніс.

Румунія підписала угоду на отримання ЗРК Patriot вартістю 4 мільярди доларів у 2017 році з доставкою першої партії в 2020 році.

Хоча Румунія має лише одну батарею Patriot в експлуатації, Йоганніс зазначив, що обговорення стосувалось іншої батареї, яка майже готова до використання.

Білий дім повідомив, що Джо Байден подякував Румунії за її відданість безпеці на сході НАТО, зокрема в Чорноморському регіоні, і привітав її оборонні інвестиції, які перевищують цільовий показник НАТО у 2% від ВВП.

Румунія, член НАТО з 2004 року, має 650-кілометровий кордон з Україною, і на її територію неодноразово потрапляли уламки російських безпілотників, оскільки Росія атакує українські порти на Дунаї.

Румунія, яка є членом НАТО з 2004 року, має 650-кілометровий кордон з Україною. Фрагменти російських дронів неодноразово потрапляли на її територію, коли Росія атакувала українські порти на протилежному від Румунії березі.

Читайте також:
Україна вже отримала від союзників ракети для ЗРК Patriot, – міністр оборони Іспанії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна