Палата представників США проголосувала за допомогу Україні на $61 млрд

Палата представників США ввечері 20 квітня  проголосувала за законопроєкт про допомогу Україні на майже 61 мільярд доларів.

Про це стало відомо з трансляції засідання Конгресу США.

“За” проголосували 311 конгресменів (101 республіканець і 210 демократів), “проти” – 112 (усі – республіканці).

Тепер законопроєкт має затвердити Сенат і підписати президент США Джо Байден.

Додамо, що Палата представників США також ухвалила законопроєкт про використання для України заморожених російських активів. “За” таке рішення проголосували 360 конгресменів.

Законопроєкт, зокрема, надає виконавчій владі можливість конфісковувати і переводити в Україну заморожені російські активи, що зберігаються в США.

Україна в рамках цієї процедури може отримати близько 8 мільярдів доларів. Тепер цей законопроєкт також має схвалити Сенат США.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль подякував представникам обох партій та американському народу за солідарність. Про це він написав у Telegram.

Він також пояснив, на що саме підуть виділені США кошти. Із загального обсягу допомоги в розмірі майже 61 млрд доларів:

  • 49,9 млрд — оборонні видатки;
  • 7,8 млрд — потенційна бюджетна підтримка;
  • 1,57 млрд — економічна допомога;
  • 400 млн — кошти на захист кордонів та гуманітарне розмінування.

“Очікуємо на успішне затвердження законопроєкту в Сенаті вже впродовж найближчих днів.
Його реалізація означатиме більше зброї для України, зокрема далекобійної та систем ППО. Посилення макрофінансової стійкості, в тому числі у фінансуванні найпріоритетніших бюджетних видатків. Продовження швидкого відновлення, насамперед критичної інфраструктури”, — додав Шмигаль.

Він також подякував за конфіскацію російських активів.

“Вдячний Палаті представників за ухвалення акту про можливість конфіскації суверенних активів рф на користь України. Відповідні повноваження американські законодавці надають президенту США. Отримаємо важливий ресурс для перемоги та відбудови. Закликаю інші країни, де зберігаються російські активи, наслідувати цей приклад”, — наголосив прем’єр-міністр.

Подякував США за підтримку й президент України Володимир Зеленський у щоденному вечірньому зверненні.

“Сьогодні ми отримали рішення, якого очікували: про пакет американської підтримки. За яке так ми боролися. Дуже вагомий пакет, який відчують і наші воїни на передовій, наші міста і села, які потерпають від російського терору.

Сьогодні відбулось голосування Палати представників Сполучених Штатів. Дякую кожному й кожній, хто підтримав наш пакет: це рішення для захисту життя. Дякую особисто спікеру Майку Джонсону, усім американським серцям, які, так само як і ми в Україні, відчувають, що російське зло точно не повинно вигравати. Сподіваюсь, що розгляд пакету в Сенаті США і направлення Президенту Байдену будуть достатньо швидкими.

Ми цінуємо кожен прояв підтримки нашої держави і незалежності, наших людей і життя нашого, яке Росія так хоче закопати в руїнах. Америка від перших днів війни проявляла своє лідерство. Саме таке американське лідерство є життєво важливим для того, щоб у світі зберігся міжнародний порядок, заснований на правилах і передбачуваності життя для всіх народів. Безперечно, ми використаємо американську підтримку, щоб зміцнити обидва наші народи і наблизити справедливе завершення цієї війни — війни, яку Путін повинен програти”, — зазначив президент.

Читайте також:
Зброя для України готова: у Пентагоні назвали терміни відправки після голосування Конгресу США, — The Washington Post

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна