У Німеччині затримали двох російських шпигунів, які хотіли влаштувати диверсію і зірвати військову допомогу Україні, – Spiegel

У німецькій Баварії заарештували двох російських агентів, які шпигували за військовими об’єктами США на території країни, а також готували диверсії на об’єктах військової інфраструктури та транспортних шляхах постачання допомоги Україні.

Про це пише Spiegel у четвер, 18 квітня.

Зазначається, що головним підозрюваним виявився 39-річний Дітер С. російсько-німецького походження з Баварії. Федеральна прокуратура звинувачує його, серед іншого, у тому, що він діяв як агент секретної служби для диверсійних цілей на військових об’єктах.

Слідчі переконані, що Дітер С. з жовтня 2023 року спілкувався з контактними особами із російських спецслужб щодо диверсійних операцій у Німеччині. Стверджують, що він погодився здійснити підпали та підриви військової інфраструктури, збройових заводів і промислових об’єктів.

У центрі уваги були, зокрема, транспортні шляхи, які використовують для перевезення вантажів військового призначення. Метою запланованих атак було підірвати німецьку підтримку України. Також підозрюваний розвідував і фотографував об’єкти військової інфраструктури США та передавав зображення росіянам.

Вважають, що спільником Дітера С. був 37-річний Александер Й., теж російсько-німецького походження, якого федеральна прокуратура зинувачує у тому, що він є агентом російської розвідки.

За даними видання, один з об’єктів, за якими шпигували затримані, розташований у Графенвері в Баварії. Там, серед іншого, є важливий військовий полігон, де армія США тренує українських військових, наприклад, на основних бойових танках Abrams.

Дітер С. вже знайомий німецьким органам безпеки. Між 2014 і 2016 роками він належав до бойовиків так званої “ДНР”. Оскільки та тепер класифікується німецьким правосуддям як терористична організація, Дітера С. також звинувачують у членстві в терористичній організації за кордоном.

Оскільки він мав вогнепальною зброєю, федеральна прокуратура також порушила проти нього розслідування за підозрою в підготовці насильницького акту, який загрожує державі.

Нині обидва підозрювані перебувають під вартою.

Читайте також:
Розгадка “гаванського синдрому”: міжнародне розслідування викрило того самого “Петрова” та інших агентів ГРУ Росії в застосування інфразвукової зброї проти американських дипломатів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна