Маляр під тиском громадськості перепросила за те, що в ефірі довела до сліз дружину військового

Колишня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр попросила вибачення у народної депутатки Інни Совсун, яку в ефірі ток-шоу “Суспільного” “Новий відлік” довела до сліз під час дискусії про демобілізацію.

Про це Маляр написала у фейсбуці в понеділок, 15 квітня (через чотири дні після ефіру), визнавши, що “не мала морального права так емоційно реагувати”.

“Мене обурив той факт, що народний депутат Інна Совсун утрималась, тобто не дала свій “голос” за життєво важливий для країни закон [про мобілізацію]. Але мене це не виправдовує. Я не права. Я прошу вибачення у народного депутата фракції “Голос”  Інни Совсун. Пані Інно, це важке випробування для вас і тисяч українських сімей в кого рідні служать в силах оборони. Я щиро перепрошую і мені самій ніяково від того, що відбулось в ефірі. Останні два роки були непростими і попереду не менш складні часи”, – написала Маляр.

Водночас вона знову наголосила, що “жодна держава під час війни не демобілізовує свої війська”.

“Якби рішення про демобілізацію було зараз прийнято, то на весну 2025 ми б мали однозначно програшну позицію і нам би довелось мобілізовувати значно більше людей, ніж це відбувається зараз. І кількість загиблих зросла б у рази через “необстріляність” такої маси людей”, – підкреслила Маляр.

Вона заявила, що “політичні ігрища під час війни – це абсолютно неприпустимо, особливо довкола важливих для нас як повітря питань”. І додала, що сама “давно не працює в державних структурах” і “не є ні політиком, ні чиновником”, тому в неї “нема ні задачі, ні бажання всім сподобатись”.

 

Контекст

Дискусія між Ганною Маляр та Інною Совсун, під час якої  колишня заступниця міністра оборони постійно перебивала й зрештою довела до сліз народну депутатку, чоловік якої воює від початку повномасштабного вторгнення РФ, спалахнула в ефірі ток-шоу “Новий відлік”, трансляція якого відбулася 11 квітня.

Під час обговорення ухваленого Верховною Радою закону про мобілізацію, з якого було виключено норму щодо демобілізації військовослужбовців, Маляр нагадала, що “наш ворог, крім того, що він значно більший за нас і по людях, і за кількістю зброї, щомісяця на контракт оформлює приблизно 30 тисяч осіб”.

“За приблизними підрахунками, на осінь вони сформують ну дуже потужні сили, в кілька разів більші за наші можливості, і є ризик відкриття ще одного фронту. І дійсно є ризик загострення ситуації”, – зауважила колишня чиновниця.

Тому, за її словами, було б “дуже дивно”, якби в Україні ухвалили демобілізацію. Вона визнала, що вже понад два роки не було ротації бійців з “нуля”, а тому військові дійсно виснажені. Тому для них мають бути ротації й можливість таким чином відпочити.

У відповідь на це народна депутатка Совсун зауважила, що її чоловік воює “на нулі” понад 2 роки і за цей час майже не бачив своїх дітей. І “ротація тут не врятує”.

“Є мільйони інших чоловіків, які теж можуть воювати. У нас воюють не ті, хто пішли 24 лютого, у нас воює вся країна. Ви зараз перекладаєте відповідальність на тих, хто зробив найважливіший, найскладніший момент в історії. А ви зараз робите вигляд, цієї проблеми не існує. Що ці люди є залізними і можуть воювати далі… Ротація не врятує нікого. Це можливість відпочити, а не повернутись до нормального життя”, – наголосила Совсун.

Водночас Маляр, попри прохання Совсун її не перебивати, кілька разів із посмішкою перебивала.

“А він (чоловік Совсун – “Н”), коли йшов, він же знав норму Конституції, що демобілізація неможлива завчасно, до завершення воєнного стану? А як ви з Конституцією це суміщаєте? Є чітка норма”, – заявила, зокрема, ексзаступниця міністра.

Зрештою Совсун не стримала сліз.

“Мій чоловік пішов захищати країну. Вас, всіх тих, хто нас зараз дивиться. Я два роки на нього чекаю. Я регулярно не сплю ночами, так само як сотні тисяч інших жінок, які чекають своїх чоловіків”, – заявила вона.

Цей момент “дискусії” спричинив жваве обговорення в соцмережах та медіа. Багатьох обурила поведінка Ганни Маляр.

Водночас у Маляр знайшлися й захисники. Зокрема, народна депутатка від фракції “Слуга народу” Мар’яна Безугла заявила, що не варто “хейтити” пані Ганну, бо “вона сказала правду”.

Читайте також:
Євген Дикий: Маємо разом створити умови для демобілізації військових, які воюють понад півтора року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна