ЗМІ з’ясували, яким переробленим літаком Україна могла атакувати завод “шахедів” у Татарстані

Американське видання Forbes припустило, що для атаки на завод із виробництва «шахедів» у російському Татарстані Україна могла використати перероблений легкий літак на зразок Cessna.

Про це йдеться у матеріалі Forbes.

Видання зазначає, що росіяни зафіксували сцену, як літальний апарат, схожий на легкий літак, вражає промислове містечко економічної зони «Алабуга», де живуть робітники, які збирають розроблені в Ірані безпілотники Shahed.

Як зауважує Forbes, українські інженери розробили щонайменше 16 різних типів ударних безпілотних літальних апаратів великої дальності, які мають, ймовірно, супутникове керування і GPS-наведення. Цього разу, припускають журналісти, українські фахівці переробили у безпілотник легкий літак типу Cessna.

Ще у 2019 році дослідницька лабораторія ВПС США співпрацювала з компанією DZYNE Technologies зі штату Вірджинія, щоб перетворити Cessna 206 на дрон. Класична Cessna 172 може пролетіти на відстань до 1 126 кілометрів із вантажем у пів тонни, пише Forbes.

Окрім того, що безпілотник на базі легкого літака є дешевим, простим і надійним, він також має перевагу непомітності. Не завдяки високотехнологічному обладнанню, а через малопомітність, пояснює видання.

У 1987 році західнонімецький підліток долетів на Cessna 172 до Москви, приземлившись на Червоній площі. Пара радянських винищувачів ненадовго направилася до Cessna, але принаймні один оператор радара на землі позначив літак як «дружній» і згодом проігнорував його.

Атака на підприємства у Татарстані

Вранці 2 квітня БПЛА атакували підприємства в Єлабузі та Нижньокамську, що розташовані за понад тисячу кілометрів від контрольованої Україною території. Місцеві ЗМІ повідомляли, що внаслідок влучання в НПЗ у Нижньокамську є постраждалі.

Читайте також:
Стало відомо, що СБУ і ГУР уразили під час ранкової атаки далекобійним дроном на НПЗ в Татарстані

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна