У Харкові ядерна установка “Джерело нейтронів” під час удару РФ втратила зовнішнє електропостачання

Ядерна установка «Джерело нейтронів», призначена для проведення наукових та прикладних досліджень, була знеструмлена через російський обстріл Харкова.

Про це повідомила Державна інспекція ядерного регулювання України.

За інформацією Харківського фізико-технічного інституту, установка «Джерело нейтронів» утратила зовнішнє електропостачання о 08:30.

У штатному режимі спрацювала система аварійного енергозабезпечення, до роботи були залучені аварійні дизель-генератори. Станом на 12 годину радіаційна ситуація на майданчику була у межах норми, розповіли в державній інспекції.

“Джерело нейтронів” – це дослідницька ядерна установка, керований прискорювачем підкритичний реактор, призначений як джерело нейтронів у Національному науковому центрі «Харківський фізико-технічний інститут».

Вона допомагає у виготовленні медичних радіонуклідів, навчанні фахівців у ядерній сфері, дослідженнях властивостей підкритичних систем та виконанні різних наукових експериментів.

Установку розробили завдяки домовленостям, досягнутим між президентами України та США у 2010 році. «Джерело нейтронів» увели в експлуатацію у 2016 році.

Після початку повномасштабного вторгнення майданчик установки кілька разів потрапляв під обстріли російських військ.

Читайте також:
“Прицільно. Повторним ударом, коли вони рятували людей”: в МВС назвали імена рятувальників, яких убила Росія в Харкові

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна