Оголошено вирок жителю Краматорська, який навів російський “Іскандер” на піцерію

Жителя Краматорська, за наведенням якого армія РФ 27 червня 2023 року завдала удару з ракетного комплексу “Іскандер М” по піцерії, де загинули 13 людей, засуджено до довічного ув’язнення.

Про це в четвер, 4 квітня, повідомляє Донецька обласна прокуратура.

Чоловіка засуджено до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна за державну зраду (ч. 2 ст. 111 КК України).

Суд встановив, що засуджений, який працював на газотранспортному підприємстві, був завербований для виконання завдань представником держави-агресора.

27 червня 2023 року до нього вчергове звернувся “начальник відділення розвідки командування ВВ МНС ДНР”.

Він поставив перед так званим агентом завдання щодо перевірки інформації про наявність українських військових у піцерії RIA PIZZA (Ria Lounge) в Краматорську.

Засуджений погодився на пропозицію. У центрі міста він помітив на парковці автівки з військовими номерами та самих військових у закладі харчування.

Чоловік записав два відео, які одразу надіслав співрозмовнику в месенджер Telegram. Аби ніхто не помітив його зацікавленості локацією, усі свої дії чоловік старанно приховував від сторонніх очей.

Як повідомила на брифінгу 23 грудня 2023 року керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа, чоловік зробив не за гроші, а з ідейних міркувань. Як розповіли слідчим його колеги, він ніколи не приховував свою проросійську позицію.

Відправивши зроблені ним знімки кафе ворогу, чоловік повернувся додому і спокійно там спав. Його затримали вже під ранок тієї ж ночі.

На вирок суду навідник чекав під вартою.

Ракетний удар РФ по піцерії в Краматорську

Фото: Нацполіція

Як інформувала “Новинарня“, близько 19:30 27 червня 2023 року російська армія завдала двох ракетних ударів по місту Краматорськ. Перше влучання було припало на популярний заклад харчування в центрі міста, кафе “Ріа піца” зруйноване. Друге влучання – в селище Біленьке.
За даними офісу генерального прокурора, ворог бив по місту “Іскандерами”.

Внаслідок ракетного удару поранені зокрема засновник організації Aquanta Ucraina (“Тримайся, Україно” — група підтримки України в Латинській Америці), колумбійський політик Серхіо Харамільйо, письменник Ектор Абад і журналістка Каталіна Гомес. Була також важко травмована відома українська письменниця Вікторія Амеліна, яка через кілька днів померла у лікарні.

28 червня контррозвідка СБУ по гарячих слідах затримала агента спецслужб РФ, який імовірно скоригував російський ракетний удар по кафе у центрі Краматорська.

Фото: ДСНС

Російська сторона визнала факт обстрілу, але пропагандисти заявили, нібито в кафе перебували українські військові.

Загалом у піцерії загинули 13 людей, з яких 3 — діти. Постраждало 60 осіб (зокрема дитина) і було врятовано 11 осіб.

Читайте також:
Удар по Краматорську: серед загиблих — школярки-близнючки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна