Росіяни вбили відому українську письменницю Вікторію Амеліну

Українська письменниця Вікторія Амеліна померла від важких ран, отриманих унаслідок ракетного удару РФ по кафе “Ріа піца” в Краматорську 27 червня.

Про це вночі проти понеділка повідомив український PEN.

“З величезним болем повідомляємо, що 1 липня в Лікарні Мечникова у Дніпрі перестало битися серце письменниці Вікторії Амеліної. Її життя обірвалося через поранення, несумісне з життям, спричинене ракетним ударом російських окупантів по ресторану в Краматорську 27 червня 2023 року”, – сказано в дописі у фейсбуці.

“Ми повідомляємо цю новину нині, коли про неї дізналися всі рідні Вікторії та з їхньої згоди. Найближчим часом родина повідомить про час та місце прощання з Вікторією у Києві та Львові”, – зазначено також у дописі.

Вікторія Амеліна – письменниця і громадська діячка. Членкиня Українського ПЕН. Засновниця Нью-йоркського літературного фестивалю в селищі Нью-Йорк Бахмутського району на Донеччині.

Як письменниця дебютувала 2014 року з романом “Синдром листопаду, або Homo Compatiens”, який увійшов у десятку рейтингу “ЛітАкцент-2014”.

Лауреатка національної премії “Коронація слова” 2014 року та премії Джозефа Конрада (за “Синдром листопаду” та роман “Дім для Дома”). Її твори публікувалися в перекладах польською, чеською, німецькою, нідерландською, англійською, іспанською мовами.

Після повномасштабного вторгнення РФ Амеліна долучилася до правозахисної організації Truth Hounds, разом із командою якої документувала воєнні злочини Росії на деокупованих територіях на сході, півдні та півночі України. Саме вона знайшла у Капитолівці на Ізюмщині щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка і опікувалася їх публікацією.

Ракетний удар РФ по піцерії в Краматорську

Як інформувала “Новинарня“, близько 19:30 27 червня російська армія завдала двох ракетних ударів по місту Краматорськ – фактичному адміністративному центру Донецької області. Перше влучання було припало на популярний заклад харчування в центрі міста – кафе “Ріа піца” було зруйноване. Друге влучання – в селище Біленьке.

За даними офісу генерального прокурора, ворог бив по місту “Іскандерами”.

Кількість загиблих і поранених в ході рятувальних робіт зростала і 29 червня досягла 12. Вікторія Амелія, яка померла 1 липня, стала 13-ю жертвою.

За даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, серед загиблих – 3 дитини. Постраждало 60 осіб (з них одна дитина). Врятовано 11 осіб.

Внаслідок ракетного удару були поранені зокрема засновник організації Aquanta Ucraina (“Тримайся, Україно” — група підтримки України в Латинській Америці), колумбійський політик Серхіо Харамільйо, письменник Ектор Абад і журналістка Каталіна Гомес та важко травмована українська письменниця Вікторія Амеліна, яка була разом із ними.

28 червня контррозвідка СБУ по гарячих слідах затримала агента спецслужб РФ, який імовірно скоригував російський ракетний удар по кафе у центрі Краматорська.

Російська сторона визнає факт обстрілу, але пропагандисти пишуть, нібито в кафе перебували українські військові.

Читайте також:
Кількість загиблих унаслідок ракетного удару по Краматорську зросла до 12 людей, рятувальні роботи завершено

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна