ЗСУ вивели з ладу близько 33% бойових кораблів Чорноморського флоту РФ. В ISW розповіли, як Шойгу зібрався його захистити

За даними Центру стратегічних комунікацій Збройних сил України, українські удари вивели з ладу приблизно 33% бойових кораблів Чорноморського флоту РФ станом на початок лютого 2024 року. Зокрема, 24 кораблі та один підводний човен.

Міністерство оборони Росії дало зрозуміти, що має намір захистити Чорноморський флот від українських ударів, і, можливо, замінило командувача ЧФ в рамках цих зусиль.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Як зазначають аналітики, 17 березня міноборони РФ повідомило, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу відвідав командний пункт ЧФ у тимчасово окупованому Севастополі (Крим), де отримав доповіді про операції України та результати діяльності ЧФ.

Шойгу підкреслив, що їхній Чорноморський флот повинен проводити щоденні тренування з відбиття ударів повітряних і безпілотних морських засобів, щоб усі російські екіпажі були готові до оборони від таких ударів. Він також наказав встановити додаткове озброєння, включаючи великокаліберні системи та кулемети, для посилення оборони.

“Шойгу також отримав звіт від російського віцеадмірала Сергія Пінчука, який, як стверджували деякі російські джерела, нещодавно замінив адмірала Віктора Соколова на посаді командувача ЧФ. Проте ISW не може підтвердити це твердження”, – зазначили аналітики.

Зазначається, що удари ЗСУ в Чорному морі змусили російський ЧФ передислокувати більшість своїх військово-морських засобів з головної бази у Севастополі на менші бази та з меншими спроможностями у Новоросійську та інших місцях.

ISW вважає, що позиція Шойгу щодо захисту ЧФ висуває умови для того, щоб він або приписав собі заслуги, якщо флот стане ефективнішим у захисті себе від українських ударів, або звинуватив інших командувачів, якщо ЧФ зазнає невдачі в цій спробі.

Читайте також:
Росія готує зміну командувача ЧФ РФ, – британська розвідка

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна