Вибори Путіна: в РФ заявили про “рекордну явку”, на окупованих територіях “голосували” й без паспортів, але є закордонні привітання з “перемогою”. ХТО ВІТАВ

 

У Росії, де впродовж трьох днів тривало “голосування” на так званих “виборах президента”, очікувано “перемагає” чинний глава РФ Володимир Путін.

Після обробки 99,75% протоколів виборчих комісій у Центрвиборчкомі РФ за Путіна нарахували 87% голосів, тоді як решта кандидатів у сумі отримали від ЦВК менше 5%, інформує російське видання “Медуза“.

Офіційно Путіна оголосять Путіним, тобто президентом РФ на черговий термін, у четвер, 21 березня, коли відбудеться засідання ЦВК з остаточним підбиттям підсумків “виборів”.

“Рекордна явка” і “вибори” на окупованих територіях

Як оголосила в понеділок, 18 березня, голова Центрвиборчкому РФ Елла Памфілова, нинішні президентські вибори “побили рекорд явки” в новітній історії Росії – там нарахували аж 77,44% виборців, що нібито прийшли на дільниці (це понад 87,1 млн осіб).

Скажімо, в червні 1991 року, ще під час виборів президента РСФСР, проголосували 74,66% зареєстрованих виборців (тоді переміг Борис Єльцин).

До слова, на попередніх президентських виборах, у 2018 році, чинний лідер РФ переміг із результатом 76,69% голосів. Явку тоді підрахували як 67,54%, але при цьому вибори тривали тільки один день.

“Рекордною” назвали також “явку” на окупованих територіях України, де виборчкоми налічили взагалі понад 90% за Путіна при явці від 83,87% (Херсонщина) до 88,25% (Донеччина).

Світлина з окупованого Новоазовська на Донеччині (дати на фото вказані з урахуванням так званого “попереднього голосування”). Фото: ТГ-канал Мариуполь сейчас

Як саме проводилися підрахунки щодо загальної кількості “виборців” в окупованих населених пунктах, значної частини з яких після російських обстрілів уже не існує в принципі, наразі не уточнюється. Але Путін там усюди “переміг” зі ще більш переконливим результатом – 88-95%.

При цьому Центрвиборчком РФ іще раніше офіційно дозволив жителям окупованих регіонів голосувати навіть без російського паспорта. Водночас джерела “Новинарні” з тимчасово окупованої території повідомляють, що під час “голосування” члени “виборчкомів” принаймні у деяких випадках узагалі не запитували в громадян жодних документів.

“Протести” опозиції

Головною акцією протесту незгодних із призначенням Путіна президентом на п’ятий термін в РФ став “Полудень проти Путіна”, коли тисячі росіян по всьому світу, а також найбільш сміливі в самій Росії, прийшли до виборчих дільниць рівно о 12:00. У результаті черги до дільниць за кордоном розтягнулися на багато сотень метрів.

У Берліні в такій акції взяла участь і Юлія Навальна, дружина померлого в російській колонії Олексія Навального.

Опозиційно налаштовані до Путіна виборці псували бюлетені, писали на них образи на його адресу й гасла “за Навального” та проти війни.

Окрім того, на деяких виборчих дільницях у скриньки для бюлетенів заливали зеленку, йод та інші фарбуючі речовини, зокрема й під колір крові.

Хто привітав Путіна з “перемогою”

З іноземних лідерів серед перших Путіна привітав із “перемогою на виборах” президент Венесуели Ніколас Мадуро, який навіть присвятив цьому окремий допис у мережі Х.

Також, згідно з повідомленнями Кремля, станом на 13:00 понеділка, 18 березня, привітання надіслали очільники КНДР, Ірану й Нікарагуа, а президенти Узбекистану, Азербайджану, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану й самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко “привітали телефоном”.

Окрім того, Путіна привітало МЗС Китаю.

Окремо в Кремлі відзначили привітання від еміра Кувейту, яке стало “першим від країн Перської затоки”.

Перші заяви агресора після “виборів”

Після завершення останнього дня голосування Володимир Путін виступив із низкою заяв. Зокрема, оголосив, що у разі конфлікту Росії з НАТО світ опиниться “за один крок”  від Третьої світової війни.

“Я думаю, що все можливо в сучасному світі”, – сказав він журналістам, відповідаючи на запитання, чи можливий повномасштабний конфлікт між РФ і Північноатлантичним Альянсом.

“Зрозуміло для всіх, що це буде за один крок від повномасштабної Третьої світової війни… Навряд чи в цьому хтось зацікавлений”, – додав російський лідер.

Також він висловив “подив” з приводу своїх вражаючих “результатів виборів” на окупованих територіях Криму, Донеччини, Луганщини, Херсонщини та Запоріжжя. Мовляв, “думав, що вони будуть хорошими, але що аж такими – навіть не очікував”.

Читайте також:
Після виборів росіяни хочуть мобілізувати до 300 тисяч українців з окупованих територій, — Цаплієнко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна