Чеська “Немезида” каратиме російських окупантів: у Чехії активісти зібрали кошти на 10 тисяч FPV-дронів для України

У Чехії люди зібрали понад 141 мільйон крон, або приблизно 6 мільйонів доларів, для закупівлі 10 тисяч FPV-дронів Nemesis (“Немезида”, ім’я давньогрецької богині справедливої помсти, уособлення кари небесної за вчинені злочини), які відправлять українським військовим.

Про це у п’ятницю, 8 березня, на пресконференції в Празі повідомили представники громадянської ініціативи “Група Д” (Skupina D), пише сайт Pro Ukraїnu.

У Чехії наразі вироблено близько 4 тисяч безпілотників, частина з яких уже в Україні. Де саме виготовляються дрони Nemesis, ініціатори повідомляти не захотіли, пославшись на військову й частково комерційну таємницю. Розповіли тільки, що дрони передають безпосередньо військовим на фронт, і що з перетином кордонів проблем досі не виникало.

“Нам вдалося знайти можливість закуповувати дрон за 10 тисяч чеських крон. Ринкова ціна за ідентичний досягає 30 тисяч”, – зауважили представники асоціації “Група Д”.

За словами одного з її засновників Яна Веверки, початковою метою збору коштів було 100 мільйонів чеських крон (тобто якраз на 10 тисяч дронів). Але ця сума була перевищена великим одноразовим внеском від інвестора Яна Барти.

“Ми раді, що чехи активно долучилися до цієї ініціативи. Там були як дрібні суми у сотнях крон, так і тисячі й десятки тисяч”, – зазначив Мартін Кроупа з ініціативи “Пам’ять народу”.

А відомий чеський актор Ондржей Ветхи, який є обличчям збору і згодом презентував дрон “у роботі”, повідомив, що тепер ініціатори збору ставлять за мету постачати в Україну в же не один, а значно більше десятків тисяч БПЛА.

Учасники асоціації також наголосили, що допомагаючи Україні, вони також готують до можливих воєнних загроз і Чехію, випробовуючи потужності її оборонної промисловості в частині безпілотників.

Усі компоненти безпілотників можуть вироблятися в Чехії, але поки що деякі з них завозять з країн Азії, оскільки економічно так значно вигідніше.

“Якщо ми не допоможемо Україні у війні, війна прийде до нас”, — наголосив Ветхи.

Як зазначив представник адміністрації президента Чехії Отакар Фолтин, чеські дрони показали себе як дуже якісні. При цьому виробники постійно покращують їх відповідно до потреб військових.

Учасники пресконференції повідомили, що дрони Nemesis можуть розвивати швидкість до 100-130 кілометрів на годину і брати вантаж до 4 кілограмів. Від оператора вони можуть відлетіти до 4 кілометрів, але тут багато чого залежить від зовнішніх факторів, таких як погода чи ворожі засоби радіоелектронної боротьби.

На завершення представники “Групи Д” продемонструвала роботу “Немезиди” просто на подвір’ї уряду Чехії – у польоті з вантажем: півторалітровою пляшкою води.

Дрон Nemesis у польоті. Фото: @DronyNemesis

Довідково

Група D – це об’єднання людей із військового середовища, громадських активістів та представників некомерційного сектору. Назва асоціації посилається на спеціальну групу D, яка була створена під час Другої світової війни 1941 року у Великій Британії для підготовки чехословацьких парашутистів.

Читайте також:
Волонтери з Чехії й Словаччини зібрали кошти на розмінувальну машину Božena-5 для України

У Чехії зібрали понад €1 млн на модернізований танк T-72 для України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна