У Чехії зібрали понад €1 млн на модернізований танк T-72 для України

У Чехії у межах громадської ініціативи протягом вересня зібрали кошти на закупівлю модернізованого танка T-72 для ЗСУ, він скоро вирушить в Україну.

Про це в понеділок, 3 жовтня, інформує чеське видання IDNES.

Збір коштів почали на початку минулого місяця в рамках ініціативи “Подарунок для Путіна”, поставивши за ціль 30 млн чеських крон (близько 1,2 млн євро).

За словами організаторів, це перший прецедент, коли в межах низової ініціативи у країнах Європи зібрали кошти на танк.

“Чехія стала першою країною, де звичайні люди купили для ЗСУ танк“, – відзначив посол України в Чехії Євген Перебийніс.

На зібрану суму купують модернізований Т-72 – з оновленими гусеницями, динамічним захистом та новішими системами наведення. Перед початком збору організатори консультувалися з українською стороною, а транспортуванням танка займеться міноборони Чехії.

“Танк назвали “Томашем”, на честь першого президента Чехословаччини (Томаша Масарика, – “Н”)”, – розповів співорганізатор проєкту Мартін Ондрачек.

Наступним кроком кампанії організатори, після консультації з українською стороною, обрали закупівлю боєприпасів для танків, ракетних систем і гаубиць, які є на озброєнні у ЗСУ – оскільки це одна з найгостріших потреб української армії в умовах боїв такої інтенсивності.

Довідково

Т-72 Avenger – це чеська комплексна модернізація радянського танка Т-72, вдосконалена пристроями, які покращують бойові можливості, комфортність і ефективність використання танка та підвищують безпеку екіпажу.
Сучасні прицільні засоби, серед яких прилад нічного бачення 3-го покоління, забезпечують виявлення об’єктів у темну пору доби на дальності до 4 кілометрів. Машина має динамічний захист у вигляді навісних контейнерів на корпусі та башті.
Також танк оснащений сучасною радіостанцією та внутрішнім зв’язком підвищеної стійкості до радіоелектронних перешкод.

Ініціатива “Подарунок для Путіна” існує з травня, її заснував підприємець Далібор Дедек у співпраці з міноборони Чехії.
Організатори забезпечують кампанію збору коштів, а міноборони купує на них різноманітну військову допомогу для України у чеського оборонпрому, відповідно до актуальних потреб української армії.
На спецрахунок посольства України у Празі за цей час чехи перерахували понад 213 млн крон.

Читайте також:
Південна Корея через Чехію надасть Україні зброї на $2,9 млрд, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна