Викрадали людей і вибивали з них гроші: у Дніпрі затримали банду рекетирів

Служба безпеки нейтралізувала злочинне угруповання, яке тероризувало і намагалося тримати в страху підприємців Дніпропетровщини. Зловмисники вимагали гроші з представників малого та середнього бізнесу за “безперешкодну” господарську діяльність у прифронтовому регіоні.

Щотижнева сума “данини” залежала від сфери підприємництва, його масштабів та прибутковості, повідомляє СБУ 5 березня.

У разі відмови платити рекетирам, вони починали погрожувати фізичним насильством та «повільною» смертю. Якщо це «не спрацьовувало» – викрадали потерпілих, вивозили їх у безлюдну місцевість та били. Також погрожували “конфіскувати” приватне майно постраждалих та розправитися з їхніми сім’ями.

Задокументовано факт “вибивання” фігурантами майже одного мільйона у гривневому еквіваленті з місцевого бізнесмена. Зловмисники вивезли чоловіка на околицю обласного центру, а потім тримали його в автомобілі та погрожували фізичною розправою, якщо “не розрахується”.

Співробітники СБУ затримали рекетирів після отримання першої частини неіснуючого боргу у розмірі 100 тисяч гривень. Очільник банди намагався переховуватись від правоохоронців після затримання спільників, але це йому не вдалося. СБУ встановила його місцезнаходження і затримала.

За даними слідства, учасники угруповання входили до сфери впливу відомого кримінального авторитета і позиціонували себе як “силове крило” в його злочинній ієрархії.

Під час обшуків у помешканнях затриманих вилучено мобільні телефони та чорнові записи із доказами незаконної діяльності. Також виявлено гроші, ймовірно одержані злочинним шляхом.

Нині організатору банди і двом її активним учасникам повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 189 Кримінального кодексу України (вимагання, вчинене організованою групою в умовах воєнного стану).

Вони перебувають під вартою. Тривають невідкладні комплексні заходи для затримання і притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до діяльності угруповання.

Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

Читайте також:
Російський агент намагався підірвати поштове відділення у Запоріжжі – затримала СБУ, йому “світить” довічне

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна