У Червоному морі перебито 4 кабелі інтернет-зв’язку між Європою, Азією та Африкою

У Червоному морі у вівторок, 5 березня, були критично пошкоджено 4 з 15 підводних телекомунікаційних кабелів, які забезпечують глобальний інтернет і телекомунікації.

Перерізано кабелі Seacom, TGN-Gulf, Asia-Africa-Europe 1 та Europe India Gateway, повідомляє “Суспільне” з посиланням на гонконзьку компанію HGC Global Communications.

“За нашими оцінками, це впливає на 25% трафіку. Приблизно 15% трафіку з Азії йде на захід, а 80% цього трафіку проходитиме через ці підводні кабелі в Червоному морі”, — зазначили в компанії.

Через ці кабелі передають дані в Африку, Азію та Близький Схід.

У HGC зазначили, що вжили необхідних заходів для пом’якшення ситуації для клієнтів і розробили план диверсифікації, щоб перенаправити трафік, з постраждалих ліній на інші:

  • На північ: з Гонконгу та маршрут через материковий Китай до Європи;
  • На схід: з Гонконгу та маршрут через Сполучені Штати до Європи;
  • На захід: диверсифікація трафіку в межах решти 11 підводних кабельних систем у Червоному морі.

Як заявила компанія Seacom, яка обслуговує Джибуті, “початкове тестування вказує на те, що постраждалий сегмент розташований у межах морської юрисдикції Ємену в південній частині Червоного моря”, пише Sky News. Там повідомили, що перенаправляють трафік, хоча деякі служби не працюють.

Компанія Tata Communications, яка є частиною індійського конгломерату і стоїть за лінією Seacom-TGN-Gulf, заявила, що “ініціювала негайні та відповідні заходи для виправлення ситуації”.

Як відомо, в районі Червоного моря тривають атаки хуситів. Водночас незрозуміло, чи причетні вони до пошкодження ліній зв’язку. Самі хусити це заперечують, а відповідальність за пошкодження взагалі поклали на США і Британію, які завдають ударів по їхніх позиціях.

Кабелі зв’язку проходять переважно на глибині сотні й більше метрів, однак у багатьох місцях Червоного моря глибина значно менша. Тож у компанії Seacom припустили, що на одній із таких ділянок лінії зв’язку міг пошкодити, наприклад, якір.

Водночас минулого місяця міжнародно визнаний уряд Ємену заявляв, що хусити планували атакувати кабелі зв’язку.

Як писала “Новинарня“, цього ж дня, 5 березня, стався глобальний збій у роботі соцмереж Facebook та Instagram. Також фіксуються збої меншого масштабу в роботі YouTube та більшості інших соцмереж.

Читайте також:
У Facebook та Instagram – масштабний збій

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна