ISW: Кремль приховав статистику соцвиплат, щоб засекретити втрати на війні

Російський уряд приховав дані про отримувачів соціальних виплат у 2022 році, ймовірно, щоб приховати втрати серед військових у перший рік війни в Україні або неспроможність Кремля виплатити обіцяну соцдопомогу вразливим верствам населення.

Про це повідомляє “Інститут вивчення війни” у зведенні від 4 березня.

Російське опозиційне видання “Верстка” провело розслідування Єдиної державної інформаційної системи соціального захисту Росії та 4 березня повідомило, що вони приховали дані про отримувачів соціальних виплат у 2022 році.

Зазначається, що частина прихованих даних містить інформацію, що може розкрити масштаби втрат Росії на війні в Україні, наприклад, показники про “вдів військовослужбовців, які загинули під час проходження військової служби” та “громадян, які отримали поранення, контузії, травми та каліцтва під час виконання військових обов’язків”.

Експерти ISW припускають, що статистику приховали, аби запобігти соціальному невдоволенню, що виникло навколо повідомлень про втрати росіян в Україні. Відповідною інформацією поділилися лише у 2023 та 2024 роках, коли лінія Кремля щодо втрат Росії дещо консолідувалася, щоб усунути “соціальні шоки”.

“Можливо, Кремль також приховав дані соціальних служб за 2022 рік, аби приховати свої проблеми із наданням обіцяних заходів соціальної підтримки різним особам, особливо тим, хто постраждав у перший рік війни”, — наголосили аналітики.

Читайте також:
За добу ЗСУ відправили на “концерт Кобзона” ще 1070 росіян і спалили чимало техніки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна