Ексслужбовець ВПС США “зливав” секретну інформацію про війну в Україні на сайті знайомств. Його затримали, буде суд

У Сполучених Штатах 2 березня затримали підполковника армії США у відставці Девіда Франкліна Слейтера і висунули звинувачення у незаконному розголошенні секретної інформації про національну оборону та російсько-українську війну на сайті знайомств.

Про це повідомила пресслужба Міністерства юстиції США.

63-річний Слейтер донедавна працював цивільним співробітником ВПС США при Стратегічному командуванні США (USSTRATCOM) і мав допуск документів під грифом “цілком таємно” приблизно з серпня 2021-го до квітня 2022 року після виходу у відставку в чині підполковника.

Згідно з документами обвинувачення, Слейтер був присутній на брифінгах щодо війни Росії проти України, які мали рівень секретності “цілком секретно” або “конфіденційна розділена інформація”. Потім він передав секретну інформацію через платформу обміну повідомленнями на іноземному сайті для онлайн-знайомств. Його співрозмовником був хтось, хто представився “жінкою, яка живе в Україні”.

Співрозмовниця регулярно просила Слейтера надати їй конфіденційні, непублічні, секретні дані й називала його “любим Дейвом” та “її таємним агентом”.

“У відповідь на ці прохання Слейтер дійсно надавав цій особі секретні розвіддані, зокрема про військові об’єкти та російський військовий потенціал, пов’язаний із вторгненням РФ в Україну”, – йдеться у звіті міністерства юстиції США.

“Дорогий, а що показують на екранах у спеціальній кімнаті? Це дуже цікаво”, – йшлося в одному з повідомлень, надісланих Слейтеру в березні 2022 року, пише CBS News.

“Любий Дейве, чи є у НАТО і Байдена таємний план, як нам допомогти?” – запитувала особа по той бік екрана.

“Дейве, чудово, що ти першим отримуєш інформацію про (конкретну країну). Сподіваюся, ти мені одразу розповіси? Ти мій секретний агент. З любов’ю”, – йшлося в іншому повідомленні.

“Мій милий Дейве, дякую за цінну інформацію, це чудово, що два посадовці зі США їдуть до Києва”, – йдеться в повідомленні від 14 квітня 2022 року.

Слейтер постане перед судом 5 березня в окрузі Небраска. У разі визнання його винним, Слейтеру загрожує максимальне покарання у вигляді 10 років ув’язнення, трьох років звільнення під наглядом і штрафу в розмірі до 250 тисяч доларів за кожне звинувачення у змові з метою передачі інформації, що становить державну таємницю.

Читайте також:
Витік секретних документів Пентагону: нацгвардієць Тейшейра визнав себе винним

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна