Порхун показав проєкт Національного військового меморіального кладовища: якими будуть вхід і будинок трауру

Тимчасово виконуючий обов’язки міністра у справах ветеранів Олександр Порхун показав проєкт Національного військового меморіального кладовища та розповів про етапи його створення.

Про це він написав у понеділок, 4 березня, на сторінці у ФБ.

В.о. глави Мінвету підкреслив, що Кабінет Міністрів України наразі спростив процедуру видалення зелених насаджень – це важливо для будівництва НВМК.

“Територія майбутнього кладовища у Гатному під Києвом є залісненою. Проєкт НВМК передбачає максимальне збереження дерев, однак для того, щоб розпочати підготовчі роботи, необхідним є видалення дерев безпосередньо під запланованими об’єктами будівництва, а також аварійних насаджень та сухостоїв. І ці роботи вже розпочнуться у березні”, – пояснив Порхун.

Він наголосив, що всі насадження, що будуть прибрані, передадуть на потреби Сил оборони.

“Паралельно проектуємо першу чергу будівництва. А це вже безпосередньо поля військових поховань, колумбарій”, – резюмував глава Мінвету.

Порхун також опублікував фото ділянки, де планується будівництво кладовища:

А також проєкт майбутнього будинку трауру:

Читайте також:
“На тумбочці стояв прах з моєю дитиною. А я спала поруч”. Рідні загиблих воїнів вимагають створити військове кладовище

НВМК: контекст

У жовтні 2022 року Кабінет Міністрів схвалив створення Міністерством у справах ветеранів державної установи “Національне військове меморіальне кладовище”.

Пізніше департаменту містобудування та архітектури Київської міської адміністрації було доручено розробити детальний план території для розміщення Національного військового меморіального кладовища на території урочища “Лиса гора”.

Втім, таке місце розташування майбутнього “українського Арлінгтону” спричинило протести екологів, і в листопаді 2022 року природоохоронна організація “Київський еколого-культурний центр” запропонувала п’ять вільних ділянок землі для розміщення такого цвинтаря замість урочища “Лиса гора”.

У березні 2023 року Мінветеранів і Мінкультури запропонували створити Національне військове меморіальне кладовище біля заповідника “Биківнянські могили” в Києві. Цю пропозицію адвокатував тодішній глава МКІП Олександр Ткаченко.

Читайте також:
“Український Арлінгтон”:
Національне військове меморіальне кладовище на 50 тисяч поховань створять у Биківні

31 травня 2022 року Верховна Рада ухвалила закон про створення Національного військового меморіального кладовища.

20 квітня 2023 Київрада виділила під створення військового кладовища земельну ділянку в Биківні – місцевості на території Деснянського району столиці між Броварським проспектом і вулицею Бобринецькою.

2 травня 2023 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт №9240 щодо розміщення Національного військового меморіального кладовища в місті Києві – саме в Биківні.

Однак відтоді його так і не підписав президент, не наклав також вето.

Натомість у серпні 2023 року Кабінет Міністрів схвалив реалізацію до 30 липня 2025 року проєктування Національного військового меморіального кладовища на території Гатненської сільської територіальної громади Фастівського району Київської області.

18 серпня в заповіднику “Биківнянські могили” заявили, що Національний військовий меморіальний цвинтар неможливо збудувати в Биківнянському лісі в стислі терміни. А в Українському інституті національної пам’яті заявили, що розміщення Національного військового меморіального кладовища поруч із Південним кладовищем Києва має прискорити його будівництво.

8 листопада Верховна Рада відхилила урядовий проєкт закону 9676 створення Національного військового кладовища території Гатненської сільської територіальної громади Фастівського району Київської області.

Поки триває ця бюрократична й політична тяганина, тисячі загиблих захисників України, зокрема з київського регіону, не мають гідного місця останнього вшанування. Багато тіл (ідентифікованих за ДНК останків) лишаються досі не похованими.

Читайте також:
Цинічні ігри влади навколо Національного військового кладовища: його місце знову хочуть змінити

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна