“Український Арлінгтон”: Національне військове меморіальне кладовище на 50 тисяч поховань створять у Биківні

 

Національне військове меморіальне кладовище для поховання загиблих захисників та захисниць України, які відстоювали незалежність нашої держави, буде облаштоване в Києві на Биківні.

Як передає “Новинарня“, про це розповіли в четвер, 23 березня, під час спільної пресконференції в “Медіа центрі Україна-Укрінформ” представники родин загиблих, Міністерства культури та інформполітики, Міністерства у справах ветеранів, Українського інституту нацпам’яті та КМДА.

Вибір місця

Конкретно – місцем для створення меморіального кладовища обрали Биківнянський ліс. Перед цим Мінветеранів, МКІП, УІНП, КМДА разом із родинами загиблих оглянули й проаналізувати запропоновані ділянки під будівництво.

Як сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, у цьому місці мають бути створені умови для поховання загиблих вже цього року.

Національний історико-меморіальний заповідник “Биківнянські могили”. Фото: “Новинарня

“Саме тому МКІП запропонувало найбільш швидкий шлях вирішення цього питання. У нас є Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили». Він знаходиться на виїзді з Києва на Броварському шосе. Це місце пам’яті й поховання жертв сталінських репресій. Ми думаємо, що доречно поруч облаштувати кладовище. Підкреслюю, не у самому заповіднику, а поруч. Там є дві ділянки в лісі, де можна створити місце вшанування наших загиблих військових. Це найбільш швидкий шлях, щоб там вже можна було починати облаштовувати кладовище”, – сказав Ткаченко, якого цитує пресслужба міністерства.

За його словами, відстань НВМК від заповідника “Биківнянські могили” – буферна зона – становитиме 500 метрів.

Ділянка, яку розглядають для кладовища, має площу близько 90 гектарів.

Влада розглядає опцію організувати постійний доїзд до локації від станції метро “Лісова”. Також, за словами першого заступника міністра у справах ветеранів Олександра Порхуна, передбачається зберегти лісові насадження: “Приклади розташування військових меморіальних кладовищ у лісовій місцевості з її збереженням є в інших країнах світу”.

“Таке розташування Національного військового меморіального кладовища дасть змогу створити вздовж Броварського шосе під Києвом виразний меморіальний простір. Він нагадуватиме майбутнім поколінням про ціну свободи. На кладовищі будуть поховані та пошановані українські воїни, які в XXI столітті захищають нас від повернення тоталітаризму. А поруч буде меморіал жертвам тоталітарних репресій у XX столітті, який нагадуватиме нам про ціну втрати свободи”, – зауважив заступник голови Українського інституту національної памʼяті Володимир Тиліщак.

Уже є спільне бачення відомств про вилучення частини земельних ділянок із постійного користування заповідника “Биківнянські могили” й КП “Дарницьке лісопаркове господарство” та проведення передачі цих новосформованих земельних ділянок у постійне користування державній установі “Національне військове меморіальне кладовище”.

Така установа була спеціально створена у сфері управління Мінветеранів для будівництва та експлуатації меморіального кладовища.

Перед тим 1 червня 2022 року Верховна Рада схвалила створення Національного військового меморіального кладовища  – без старих комуністів і КДБістів.

“Дев’ять років війни. Багато загиблих. На жаль, зараз гинуть наші захисники і захисниці. Україна має гідно вшановувати пам’ять загиблих воїнів з належним церемоніалом, як це відбувається у країнах світу. Ми маємо створити так званий “український Арлінгтон”, – розповіла міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

Мінветеранів відповідає за створення українського Національного військового меморіального кладовища. Відповідно до плану дій уряду, ми створили державну установу, яка опікуватиметься такими питаннями, – від виділення ділянки до всіх інших процесів. Хочеться, щоб наш «український Арлінгтон» став  не тільки місцем вшанування, а й реальним місцем, куди будуть приходити люди, аби дізнатися, хто такі наші Герої, вшанувати їх пам’ять”, – сказала Лапутіна.

Арлінгтонський національний цвинтар у США (одна з ділянок)

Як відомо, взятий для наслідування Арлінгтонський національний цвинтар у штаті Вірджинія – це найбільше кладовище США, площею 259 гектарів, на території якого поховані учасники війн, деякі президенти, голови Верховного суду, астронавти. Започаткований 1864 року. Нині цвинтар нараховує 300 тисяч могил.

Яким буде кладовище

Як видно з представлених матеріалів, узгоджених різними відомствами, Національне військове меморіальне кладовище передбачає цілий комплекс споруд та площ. Це, зокрема, саме військове кладовище на 50 тисяч поховань, колумбарій, ритуальна будівля та інші необхідні споруди для організації почесних поховань, а також музейний комплекс.

Місце в Биківнянському лісі обрали після порівняння з іншими варіантами. Такими були ділянки на Виставковому центрі (ВДНГ), на Берківцях, у Гатному з південного краю від Києва, у Чайках (Святошинський лісопарк), а також ще один варіант на Биківні.

Столична влада збиралася передати під облаштування Національного військового кладовища урочище “Лиса гора”, але проти цього повстали природозахисники.

Для затвердження концепції та архітектурного рішення НВМК проведуть архітектурний конкурс.

У майбутньому це має стати місцем почесних поховань на державному рівні загиблих захисників та захисниць, місцем офіційних заходів протокольного і церемоніального характеру; місцем збереження й висвітлення наукової інформації про російсько-українську війну та інші події боротьби за незалежність України, зазначає пресслужба МКІП.

Посадовці Мінвету та МКІП зазначають: вибір місця ще має бути затверджений. Та якщо громадськість, насамперед родини загиблих військових, підтримають розташування Національного військового кладовища на презентований ділянці, є ймовірність облаштувати перший сектор для поховань уже цього року.

Позиція рідних і контекст

Питання про гідне місце поховання та вшанування загиблих воїнів стоїть дуже гостро.

“Сьогодні рівно рік з дня загибелі мого сина. Я не маю змоги принести йому квіти. Щастя в тому, що нам вдалося з ним попрощатися, кремувати. Зараз скринька з прахом тимчасово зберігається в київському крематорії. Я не маю змоги прийти до сина в річницю його загибелі. У мене питання до всіх представників влади. Я мовчу про вісім років війни. Я скажу про рік повномасштабного вторгнення, коли гинуть наші військові значно більше, ніж всі вісім років. З літа є питання щодо створення Національного військового кладовища. Чому досі ми не бачимо реакції?” – сказала на пресконференції Віра Литвиненко, мама загиблого бійця полку “Азов” Владислава Литвиненка, який боронив Україну в Маріуполі.

Дружина загиблого “азовця” Віталія Красовського принесла прах чоловіка просто на пресконференцію.

“Мій чоловік, майстер своєї справи, сапер загинув 20 березня 2022 року обороняючи місто Маріуполь. У нас вже були роковини. Чому в мене вдома є меморіал моєму чоловіку, а квіти покласти нам так і немає до чого? Чому шановне панство вважає, що можна забудовувати Київ великими «свічками», а не робити щось дійсно гідне?» – зазначила Вікторія Красовська.

Учасники пресконференції. Фото: МКІП

Як відомо, у 2014-2022 роках на війні за Україну в бойових діях загинуло близько 4,2 тис. українських військовослужбовців.

Після 24 лютого 2022 року кількість безповоротних втрат офіційно не називається. Як повідомляв президент Володимир Зеленський, за перші 16 днів повномасштабного вторгнення загинули 1300 українських військових. За рік великої війни здогадно може йтися про число більше 50 тисяч.

Полеглих українських воїнів ховають переважно за місцями проживання або постійної дислокації їхніх підрозділів.

Окремо порушується питання про створення на Аскольдовій могилі Пантеону Героїв.

Читайте також:
Нове Марсове поле, Львів. ФОТОРЕПОРТАЖ


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.