Французькі “розумні” авіабомби AASM Hammer — уже на озброєнні ЗСУ: “прилетіло” окупантам на Авдіївському коксохімі, — ЗМІ

Сили оборони України вже отримали”розумні” французькі авіабомби AASM Hammer і завдали ними удару по російських військах на Авдіївському коксохімічному заводі.

Про це повідомляє Defence Express, посилаючись на відповідне відео, яке з’явилося в мережі, зокрема на сторінці Clash Report у соцмережі X (колишній Twitter).

Відповідно до повідомлення, було викорстано авіабомби вагою 250 кг.

“Французькі “розумні” авіабомби AASM-250 були вперше використані українськими військами для удару по Авдіївському коксохімічному заводу, контрольованому Збройними силами Росії. Французьке сімейство AASM Hammer складається з бомб вагою 250, 500 і 1000 кг з можливістю установки ракетних прискорювачів і різних систем наведення на ціль”, — йдеться в повідомленні.

AASM Hammer — це високоточні бомби, розроблені французькою компанією Safran ще 15 років тому. Протягом наступних років вони зазнали низку модифікацій і покращень. Авіабомби мають спеціальний комплект, який суттєво збільшує їхню дальність і точність. Комплект складається з двох частин. Хвостова частина може бути оснащувана твердопаливним реактивним двигуном, а носова є у трьох версіях: лише супутникова, або з додавання тепловізійної чи напівактивної лазерної системи самонаведення. AASM Hammer сумісний з різними стандартними корпусами бомб (125, 250, 500 і 1000 кг). Бомба має дальність використання понад 70 кілометрів.

Як розповів розповів авіаційний експерт Валерій Романенко у коментарі “24 каналу”, ці бомби підходять не тільки для радянських літаків, а також для французьких та американських F-16.

Hammer є повним аналогом російських бомб, але не примітивних, а УПАБ-1500. На відміну від російських бомб в них є додатковий невеликий твердопаливний ракетний двигун, завдяки якому їх можна використовувати навіть з літаків штурмової авіації.

Окрім цього, французькі AASM Hammer летітимуть на відстань 20 кілометрів, навіть якщо їх скидати з малих висот (300 – 500 метрів).

Такі авіабомби допоможуть ефективніше знищувати російські оборонні укріплення, командні пункти, а також знімуть частину навантаження з піхотних і артилерійських підрозділів.
А враховуючи велику точність Hammer, з їхньою допомогою можна знищувати російські рухомі цілі, наприклад, засоби ППО чи колони з боєприпасами на віддалені від лінії фронту.

Додамо, що перше повідомлення про намір Франції передати Україні керовані авіабомби сімейства AASM Hammer стало відомо лише в середині січня 2024 року. Йшлося про півсотні керованих авіабомб на місяць, або ж 600 одиниць на рік.

Читайте також:
Україна отримала лише 30% від обіцяних ЄС снарядів, – Зеленський

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна