СБУ затримала ділків, які допомогли ФСБ взяти під контроль майже весь інтернет-трафік в тимчасово окупованому Донецьку

Кіберфахівці Служби безпеки затримали у Києві керівників підконтрольного ФСБ РФ інтернет-провайдера із Донецька. Зловмисники співпрацюють з агресором на тимчасово захопленій частині України, але намагалися “легалізуватися” у столиці нашої держави.

Про це 23 лютого повідомляє пресслужба СБУ.

За даними слідства, їхній інтернет-провайдер забезпечує зв’язком штаби російських військ, місцеву окупаційну адміністрацію РФ і так званий “силовий блок” терористичної організації “ДНР”.

Також фігуранти допомогли ФСБ взяти під контроль значну частину інтернет-трафіку в тимчасово окупованому Донецьку. Зокрема на серверах провайдера встановлено спеціалізоване обладнання російської спецслужби, яке дозволяє ФСБ моніторити всі інтернет-дії мирного населення регіону.

Насамперед загарбники задіяли апаратно-програмний комплекс для контролю за трафіками інтернет-з’єднань та ідентифікації користувачів.

Одержані відомості ФСБ використовує для вербування мешканців регіону та їх подальшого залучення до розвідувально-підривної діяльності проти України.

Як встановило розслідування, засновником компанії є колишній співробітник радянського КДБ. Ще до початку повномасштабного вторгнення РФ він разом зі своїм підлеглим переїхав з Донеччини до Києва.

Перебуваючи в столиці, вони дистанційно управляли інтернет-провайдером, який переоформили за російським законодавством і отримали ліцензію Роскомнагляду.

Також за вказівкою фігурантів менеджмент їхніх компаній на тимчасово окупованій частині східного регіону регулярно сплачує до окупаційного бюджету РФ “податки і збори”.

Під час обшуків у помешканнях фігурантів у Києві виявлено:

  • комп’ютери, мобільні телефони, флеш-носії пам’яті, документи та чорнові записи із доказами незаконної діяльності;
  • ⁠готівку в різних валютах на суму 120 тис. американських доларів.

Нині слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України.

Їм загрожує до 15 років тюрми.

Читайте також:
СБУ затримала інформаторку РФ, яка шпигувала за технікою ЗСУ на Донеччині. Жінку “завербував” її власний син-бойовик “ДНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна